HotNews: Care sunt riscurile blocării plăților pe fonduri europene

Autoritatile de la Bucuresti trebuie fie sa se grabeasca sa remedieze deficientele din managementul POSDRU, fie sa gaseasca finantare nationala pentru decontarile catre beneficiari astfel incat acestia sa nu fie afectati, in conditiile intreruperii temporare a platilor pe Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) au explicat, pentru Hotnews, experti ai Comisiei Europene. 

Comisia Europeana, prin Directoratul General pentru Ocuparea Fortei de Munca si Afaceri Sociale din cadrul Comisiei Europene (DG Employment) a luat oficial, la inceputul acestei saptamani, decizia de intrerupere temporara a platilor pe POSDRU, un program prin care Romania beneficiaza de o finantare de 3,47 de miliarde de euro de la UE din cauza unor deficiente in sistemul de management si control.

“Intreruperea poate avea o durata de maxim sase luni, dar poate fi ridicata de indata ce Autoritatea romana de audit confirma ca neregulile au fost remediate. Intreruperea platilor nu afecteaza implementarea proiectelor decat in masura in care Autoritatea de Management continua sa faca plati”, au precizat expertii DG Employment.

“Este in interesul autoritatilor romane sa remedieze cat mai repede deficientele. Platile nu se fac in acest moment deci beneficiarii nu vor fi afectati decat in masura in care fondurile sunt decontate din surse proprii, nationale. Aceasta ar putea fi o solutie, dar platile sunt oprite”, au precizat experti CE.

Unul din indicatorii la care Romania si asa inregistreaza cea mai slaba performanta din UE, rata de absorbtie, va fi afectata de intreruperile de plati. POSDRU are o rata de absorbtie neta (decontari catre CE) de 5,4%, aproape de media nationala care ajunge la 5,5%, potrivit datelor oficiale de la sfarsitul lunii ianuarie 2012.  Daca remedierea defectiunilor nu se produce in termenul de sase luni, termenul prevazut de regulamentul CE pentru intreruperile temporare de plati pe fonduri europene, exista un pericol si mai mare, cel al corectiilor financiare ceea ce inseamna pierderi nete de finantari.

Articolul integral poate fi accesat AICI.

Sursa articol: HotNews.ro
Sursa foto: smart-villages.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.