HotNews: Niciun vinovat pentru suspendarea platii a 800 de milioane de euro din Programul Operational Regional

Dupa 47 de zile de la suspendarea platii a 800 milioane euro de catre Comisia Europeana pentru Programul Operational Regional, Ministerul Dezvoltarii nu a depistat nici un vinovat, anunta HotNews. Singura problema identificata de ministerul condus de Elena Udrea este “mecanismul naţional de verificare”. Pe 2 august, presedintele Traian Basescu a declarat ca “nu se absorb bani europeni in primul rand din cauza functionarilor”. Ministerul mai are la dispozitie 15 zile pentru a remedia situatia, pentru a evita blocarea pe un termen mai indelungat al fondurilor.

  • Ministerul a explicat intr-un raspuns oficial ca au fost realizate demersuri pentru a responsabiliza autoritatile de management care se ocupa de programele finantate din fonduri europene si ca au fost realizate cateva propuneri de modificare a legislatiei.

Pe 20 iunie, Comisia Europeana a anuntat suspendarea temporara a platilor in valoare de 800 milioane euro in cadrul Programului Operational Regional gestionat de AM POR, institutie din subordinea Ministerului Dezvoltarii. Autoritatile de Bucuresti au primit de la Comisia Europeana un termen de 2 luni pentru a remedia problemele, pentru ca suspendarea sa nu se transforme intr-o pierdere a finantarii.

HotNews.ro a solicitat Ministerului Dezvoltarii sa mentioneze in mod concret masurile luate pentru a remedia situatia si sa nominalizeze persoanele responsabile pentru suspendarea temporara a platilor. Ministerul sustine intr-un raspuns oficial ca niciun angajat al Autoritatii de Management al Programului Operational Regional nu este vinovat pentru suspendarea temporara a platii a 800 milione euro si ca vinovat este “mecanismul naţional de verificare”. „Aşa cum s-a mai spus, au existat unele disfuncţionalităţi de sistem la nivelul mecanismului naţional de verificare şi nu culpe ale personalului AMPOR”, mentioneaza ministerul Dezvoltarii.

Cat despre masurile luate pentru a remedia situatia, ministerul a explicat ca au fost propuse modificări şi completări ale legislatiei; ca procesele verbale de control au fost finalizate şi transmise pe circuitul intern de aprobare; a fost aprobata OUG 66/2011 care responsabilizeaza Autoritatile de Management.

Puteti citi aici raspunsul MDRT catre Hotnews.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *