Orban: Ieşirea controlată a Greciei din zona euro va fi discutată Consiliul European din 23 mai

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, joi, că scenariul unei ieşiri controlate a Greciei din zona euro va fi luat în calcul pentru prima oară de către Consiliul European la reuniunea informală din 23 mai, de la Bruxelles.

“E clar că nu e un subiect de miniştri de finanţe, este un subiect care trebuie discutat de lideri. Nu mă aştept la o decizie, ci la o consolidare a opiniilor referitoare la modul în care trebuie abordată Grecia. Mesajul politic este că Grecia trebuie ţinută în UE, dar pot să confirm că sunt tot mai mulţi oficiali din ţările UE care calculează şi iau în considerare diferite scenarii referitoare la Grecia. Sunt tot mai multe opinii că o ieşire controlată a Greciei din zona euro trebuie luată în considerare. E greu de anticipat care va fi decizia finală, dar pot să vă spun că opţiunea de a lăsa Grecia să părăsească chiar va fi pe masă, pentru prima dată în ultimii ani“, a declarat Orban, la o întâlnire cu membrii Camerei de Comerţ Româno-Britanice, citat de MEDIAFAX.

De asemenea, el a subliniat că personal susţine menţinerea Greciei în Eurozonă şi a adăugat că, deşi ieşirea Greciei şi revenirea la drahmă a devenit “o opţiune”, “consecinţele unei astfel de decizii sunt foarte greu de anticipat complet” nu doar atât pentru Grecia, care va fi afectată semnificativ, ci pentru întreaga economie europeană, inclusiv pentru România.

Totodată, Orban a subliniat că nu vede nicio consecinţă pozitivă pentru România în urma ieşirii Greciei din zona euro, ci dimpotrivă, “numai negative”. “BNR e foarte prudentă şi a luat unele măsuri pentru a proteja leul de o evoluţie negativă în Grecia. E clar că vom fi afectaţi, nu doar direct din cauza băncilor greceşti care deţin o cotă importantă din sectorul bancar, ci şi indirect, prin faptul că suntem situaţi în aceeaşi regiune cu Grecia. Şi acum avem multe dificultăţi prin reducerea investiţiilor străine directe, care s-au diminuat semnificativ comparativ cu acum doi-trei ani în urmă. O consecinţă a ieşirii Greciei din zona euro va fi şi la nivelul imaginii regiunii, care e văzută cu îngrijorare de investitori”, a estimat Orban.

El a subliniat că, în aceste condiţii, autorităţile de la Bucureşti trebuie să fie foarte atente la indicatorii bugetari. “Trebuie să fim foarte atenţi ce facem în România în termeni bugetari, la ce promitem populaţiei, pentru că ne vom confrunta cu mari dificultăţi bugetare dacă Grecia va ieşi din euro”, a spus Orban.

Mai multe informaţii aici.

Sursa: Mediafax.ro
Foto:  gov.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *