Iesirea din incertitudine

Dan CarbunaruAm intrat cu speranta si disperarea lipsei alternativei in doua cluburi de elita la nivel global. Umbrela de securitate a NATO si mirajul prosperitatii din UE ne-au creat sentimentul ca, gata, am scapat de ocupatii si saracie, doua dintre provocarile istorice majore ale poporului roman.

Au trecut zece, respectiv sase ani de la cele doua aderari. Niciuna nu a ramas formala, in ciuda speculatiilor sau maraielilor sceptice. In ambele, Romania a incercat sa se acomodeze cu statutul nou. Miliardele de euro/dolari au inceput sa curga. Investitorii pe de o parte, capsunarii pe de alta au alimentat o economie in plin avant. PIB-ul a crescut, consumul la fel. Dezechilibrele s-au marit, din ce in ce mai mult, cand am inceput sa consumam mai  mult decat produceam, iar Guvernul sa cheltuie mai mult decat incasa. Spirala s-a frant brutal, sub loviturile crizei.  Asa s-au spulberat si visele celor care visau viitorul in roz.

Astazi, speranta a iesit din vocabularul nostru. Incertitudinea domneste peste economie, buget, relatiile intre partenerii comerciali, viitorul somerilor, angajatilor, copiilor si in general a tot ce traieste in aceasta parte de Europa. Cine si cu ce va inlocui aceasta incertitudine?

Cel mai probabil, promisiunile se vor inghesui pe teava lunga si goala a comunicarii cu electoratul care asteapta, la capatul celalalt, o viata mai buna. O viata in care, din ce in ce mai mult, o incertitudine sau o provocare inseamna sa muncesti cinstit, in Romania, tara membra NATO si UE. Intre timp, peste 3,5 milioane de romani au iesit din aceasta dilema odata cu plecarea din tara. Si nu ca turisti.

Dan Carbunaru

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.