Imaginea proasta a tarii afecteaza si imaginea romanilor din strainatate. Interviu cu presedintele PSD Diaspora, Cristian Rizea

Imaginea proasta a tarii afecteaza si imaginea romanilor din strainatate, crede presedintele PSD Diaspora, Cristian Rizea.  Intr-un interviu acordat pentru caleaeuropeana.ro, Rizea vorbeste despre discriminarile la care sunt supusi romanii in Europa si despre restrictiile care li se impun pe piata muncii din UE.

Care sunt cele mai mari probleme pe care le au romanii plecati la munca in Europa?

Categoric, cea mai mare problema este legata de restrictiile de pe piata muncii, in mai toate tarile europene. Chiar daca despre romani se spun lucruri destul de urate, restrictiile  ii dor cel mai mult pe cei  peste 90 dintre romanii plecati, care vor doar sa munceasca cinstit. Ei vor un castig corect, ca orice alt cetatean european, pentru a-si ajuta familia.

Ce veti face ca sa schimbati acest lucru?

PSD va milita, vom discuta cu oficiali din fiecare tara, pentru a gasi solutii. Maine-vineri, 15 octombrie, n.r.-, avem conferinta de infiintare a PSD Diaspora. Avem invitati parlamentari din mai multe tari din UE, dar si europarlamentari socialisti. Indiferent de culoarea politica, fiecare partid trebuie sa fie responsabil de soarta romanilor din afara tarii.

Totusi, la ultimele alegeri prezidentiale, candidatul PSD nu a primit multe voturi in Diaspora.

Acolo perceptia trebuie schimbata. Multi dintre cei care au plecat din tara dupa 1990 sunt de dreapta din inertie. Voi incerca sa schimb mentalitatea acestora. PSD are un presedinte tanar, fara legatura cu timpurile dinaintea Revolutiei.

Este un discurs politic, iar romanii din Diaspora asteapta lucruri concrete si solutii pentru problemele lor. Aveti astfel de solutii?

Repet, vom discuta cu oficialii din fiecare tara in care se afla mari comunitati de romani, care lucreaza in constructii, in transporturi sau servicii. Stim ca strainii ii apreciaza si ar trebui sa ne ocupam mai degraba de formele de discriminare la care sunt supusi. Din cauza situatiei din tara, a modului in care oficialii europeni privesc situatia din Romania, este afectata si imaginea Romaniei. Imaginea proasta a tarii afecteaza si imaginea romanilor din strainatate.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *