Raport: Imigranţii care lucrează în Marea Britanie sunt exploataţi şi trăiesc în condiţii inumane

Sute de imigranţi care lucrează în Marea Britanie, între care şi români, trăiesc într-un climat de teamă şi sărăcie, fiind victimele unor condiţii inumane şi îndatoraţi angajatorilor, se arată în raportul “Experienţe de muncă forţată în industria alimentară din Marea Britanie”,  publicat şi citat de The Independent.

Izolaţi, incapabili să vorbească engleza şi necunoscându-şi drepturile, mulţi dintre ei se plâng că sunt deprimaţi, iar unii au fost împinşi până în situaţia de a-şi face rău singuri, scrie Jurnalul Naţional.

“Mă simţeam de parcă ar fi căzut cerul pe mine, dar nu aveam de ales”, povesteşte Adriana, o tânără în vârstă de 30 de ani din România. “Aveam nevoie de bani. Trebuia să muncesc. Nu îmi mai păsa. Eram în situaţia în care mai degrabă mă omorai decât să mă întorc. Am slăbit. Eram tensionată şi tristă tot timpul”, explică tânara.

Deşi mulţi dintre ei sunt imigranţi legali, ei nu îşi cunosc drepturile şi sunt exploataţi în mod frecvent. O proporţie semnificativă dintre ei au plătit taxe agenţilor şi au rămas îngropaţi în datorii. Una dintre practici, au descoperit cercetătorii, era de a recruta prea mulţi lucrători şi de a le oferi suficient de lucru pentru a le plăti datoriile angajatorilor lor dar de a-i menţine în sărăcie, obligaţi să împartă locuinţe mici şi cu condiţii precare.

Alţii s-au plâns că se simt ca nişte roboţi, sub supraveghere constantă, monitorizându-li-se timpul petrecut la toaletă, şi li se impun ţinte imposibil de realizat.

Peste două treimi dintre aceştia s-au plâns că trăiesc în teamă, că muncesc peste 50 de ore pe săptămână, sunt plătiţi cu sume sub salariul minim de 5,83 de lire sterline pe oră şi li se deduc ilegal cheltuieli din salarii.

Sursa: Jurnalul Naţional
Foto:  123people.at

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *