Împrumuturile ieftine ale BCE, profiturile băncilor comerciale

Prin împrumuturile de urgenţă primite de la BCE, băncile comerciale primesc de fapt o subvenţie estimată a avea valoarea de 120 de miliarde de euro. O sumă suficient de mare pentru a plăti toate bonusurile oferite de instituțiile financiare londoneze pentru următorii 24 de ani la nivelurile actuale, informează publicația electronică Adevarul.ro.

Cum, în urma licitaţiei din 29 februarie, împrumuturile oferite BCE ar putea totaliza 1.200 de miliarde de euro, băncile ar putea să economisească 120 de miliarde de euro în acești trei ani. Această sumă ar putea spori profitul băncilor italiene și spaniole cu 10%, conform estimărilor Morgan Stanley.
„Pare că este o masă gratuită”, a declarat Arnd Schaefer, economist la WestLB AG în Dusseldorf, Germania. „Băncile pot primi bani la o dobândă de 1% după care-i pot împrumuta la dobânzi mult mai mari. E foarte bine.”, a mărturisit Schaefer.

BCE a inundat sectorul bancar cu bani ieftini în efortul de a evita prăbușirea pieței de credit. Orice bancă din regiunea economică se poate împrumuta cu sume nelimitate cu condiția să ofere garanții acceptabile. Instituțiile de creditare nu vor suferi presiuni asupra bonusurilor și dividendelor oferite.

Mai multe informații despre subiect, aici.

Sursa articol: Adevarul.ro
Sursa foto:  en.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *