In cine mai au incredere romanii? Vezi aici studiul realizat de GfK Custom Research


Serviciul de pompieri continuă să se bucure de cel mai înalt nivel de încredere pe plan internaţional, se arata intr-un comunicat al Gfk-ro.com. S-a înregistrat o îmbunătăţire considerabilă în ceea ce priveşte reputaţia organizaţiilor de caritate şi cea a judecătorilor. În comparaţie cu anul anterior, o creştere a încrederii a fost înregistrată pentru majoritatea grupurilor profesionale, cu excepţia unei uşoare scăderi privind specialiştii în marketing şi cercetătorii de piaţă. Acestea sunt concluziile “GfK Index Trust 2011”, studiu care a fost efectuat în 19 ţări de către divizia GfK Custom Research.

Îmbunătăţirea reputaţiei judecătorilor pe plan internaţional

La nivel internaţional, reputaţia tuturor grupurilor profesionale s-a îmbunătăţit. In aceeaşi privinţă, serviciile de pompieri sunt în poziţia fruntaşă, cu o medie de 94% a populaţiei din toate ţările studiate care îşi plasează încrederea în ei. Un procent asemănător – 93% dintre români – au încredere în pompieri. Valoarea s-a stabilizat la un nivel foarte înalt şi această profesie este investită cu încredere de către cel puţin 90% dintre respondenţii din toate ţările europene, cu excepţia Bulgariei (89%). Cea mai mică valoare a fost înregistrată în India, unde doar 81% din populaţie are încredere în pompieri.

Următorii în clasament sunt doctorii (86% la nivel internaţional şi 79% în România), profesorii (85% atât la nivel internaţional, cât şi în România), poştaşii (84% la nivel internaţional şi 85% în România) şi armata (82% la nivel internaţional şi 88% în România).Ca şi în anii precedenţi, poliţia s-a situat pe locul al şaselea şi nivelul de încredere în această profesie chiar a crescut cu un punct procentual faţă de anul anterior. Cu toate acestea, există variaţii mari între diferite ţări: poliţia este văzută cu încredere de 89% din populaţia Suediei, înregistrându-se valori ridicate şi în Italia (86%) şi Germania (85%). În schimb, forţele de poliţie din Columbia au o reputaţie foarte proastă; doar 36% dintre columbieni au încredere în autorităţile responsabile de aplicarea legii. Nici România nu stă foarte bine la acest capitol, doar 55% dintre cetăţenii români declarându-şi încrederea în poliţişti. Judecătorii şi-au îmbunătăţit în mod semnificativ reputaţia pe plan internaţional până la 66%, ceea ce înseamnă cu patru puncte procentuale mai mult decât în 2010. Totuşi, au apărut diferenţe semnificative între diferite ţări implicate în sondaj: cel mai ridicat grad de încredere este în Suedia (82%). Judecătorii sunt, de asemenea, foarte preţuiţi în Germania şi Olanda (ambele cu 79%). De departe, cea mai mică valoare a fost înregistrată în Bulgaria, unde numai 34% consideră că judecătorii sunt de încredere.

Cea mai mare creştere a gradului de încredere a fost cea pentru organizaţiile de caritate, care a crescut cu cinci puncte procentuale faţă de anul precedent până la valoarea de 64%. În mod interesant, cea mai mare încredere acordată de către un procent considerabil a fost înregistrată în India (83%) şi Polonia (81%). Şi ponderea respondenţilor care au avut o imagine pozitivă a funcţionarilor publici, a crescut la nivel internaţional, de la 58% în anul anterior la 61% în 2011. Funcţionarii publici sunt cei mai respectaţi în India (74%); în schimb, aproape acelaşi procent dintre columbieni nu au încredere în acest grup profesional. În urma unui declin semnificativ în 2010, poziţia clerului s-a stabilizat între timp la 58%, iar cercetătorii de piaţă sunt consideraţi de încredere de 54% dintre respondenţi.

Nivelul de încredere în grupurile profesionale individuale, la nivel internaţional

Grup profesional Toate ţările 2011 Toate ţările 2010 Cel mai mare nivel de încredere În

%

Cel mai scazut nivel de încredere în

%

Pompieri 94 94 Suedia 99 India 81
Medici 86 84 Olanda 94 Bulgaria 78
Profesori 85 84 Turcia 94 India 81
Poştaşi 84 82 Ungaria 96 Columbia 67
Forţele armate 82 81 Turcia 90 Belgia 64
Poliţia 76 75 Suedia 89 Columbia 36
Judecători 66 62 Suedia 82 Bulgaria 34
ONG mediu 65 62 Brazilia 82 Bulgaria 54
Organizaţii de caritate 64 59 India 83 Bulgaria 35
Funcţionari publici 61 58 India 74 Columbia 27
Clerul 58 58 România 83 Belgia 28
Cercetători de piaţă 54 55 Ungaria 74 Turcia 44
Avocaţi 47 46 Germania 71 Bulgaria 34
Sindicate 45 42 Olanda, India 65 Bulgaria 28
Jurnalişti 44 41 Brazilia 79 Regatul Unit 24
Bancheri 43 42 India 80 Italia 22
Manageri 34 31 India 70 Germania 20
Specialişti în marketing 32 33 Brazilia 70 Turcia 16
Specialişti în publicitate 29 29 Brazilia 72 Suedia 19
Politicienii 17 14 Suedia 39 Cehia, România 8

Sursa: GfK Trust Index 2011, GfK Custom Research

Politicienii sunt mai apreciaţi, dar rămân pe ultimul loc

Mai mult de jumătate dintre respondenţi şi-au exprimat o părere critică faţă de avocaţi, sindicate, jurnalişti, bancheri, manageri, specialişti în marketing, specialişti în publicitate şi politicieni.

Criza financiară a intrat acum într-o nouă fază şi reputaţia bancherilor s-a îmbunătăţit uşor în comparaţie cu anul anterior, ajungând la 43% în primăvara anului 2011. Explicaţia ar putea fi aceea că evoluţia crizei financiare este acum către o criză a monedei euro şi a nivelului datoriei, în care bancherii nu mai sunt miezul problemei. Cu toate acestea, există diferenţe majore de la o ţară la alta. Indienii prezintă, de departe, cel mai mare nivel de încredere în bancherii lor (80%), în timp ce aproape aceeaşi proporţie, dar de neîncredere, este manifestată de italieni faţă de acest grup profesional (78%). Trei sferturi dintre români spun că nu au încredere în lucrătorii bancari. Aceştia au o imagine la fel de proastă în Marea Britanie, unde doar 27% din populaţie consideră această profesie demnă de încredere.

Deşi politicienii au fost capabili să-şi îmbunătăţească oarecum imaginea pe parcursul ultimului an, ei rămân în partea de jos a clasamentului, cu un grad de încredere, per ansamblu, de 17%. Stima pentru politicieni este cea mai crescută în Suedia (39%), în vreme ce în Cehia şi România (8% în fiecare caz), precum şi în Germania şi Italia (9%), politicienii au o problemă de imagine serioasă.

Studiul

GfK Custom Research a folosit GfK Trust Index în primăvara anului 2011 pentru a determina nivelul de încredere al cetăţenilor în următoarele 20 de grupuri profesionale şi organizaţii: doctori, bancheri, funcţionari publici, serviciul de pompieri, sindicate, jurnalişti, cler, profesori, manageri, specialişti în marketing, cercetători de piaţă, armată, politicieni, poliţie, lucrători poştali, avocaţi, judecători, organizaţii de protecţie a mediului, specialişti în publicitate şi organizaţii de caritate. Pentru GfK Trust Index din acest an au fost intervievaţi un total de 19.261 de respondenţi, din 15 ţări europene (Belgia, Bulgaria, Cehia, Franţa, Germania, Ungaria, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia, Turcia şi Marea Britanie), Statele Unite ale Americii, Brazilia, Columbia şi India, în martie şi aprilie 2011. Acest sondaj a fost realizat anual, începând din 2003.

GfK Group

Grupul GfK oferă informaţii fundamentale de care industria, vânzătorii, companiile de servicii şi mass-media au nevoie pentru a lua decizii pe piaţă. Acesta oferă o gamă completă de servicii de informare şi consultanţă în trei sectoare de afaceri: Custom Research, Retail and Technology şi Media. Organizaţia nr. 4 de cercetare de piaţă la nivel mondial, Grupul GfK funcţionează în mai mult de 100 de ţări şi are peste 10.000 de angajaţi. În 2010, vânzările Grupului GfK s-au ridicat la 1,29 miliarde de euro. Pentru informaţii suplimentare, vizitaţi site-ul nostru: www.gfk.com.Urmăriţi-ne pe Twitter: www.twitter.com / gfk_group.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *