In premiera in Romania, ‘Bruxelles-ul’ a dezbatut la Bucuresti strategia europeana a bunei guvernari in cloud – concluzii

Primul eveniment din seria EurActiv Policy Briefings, Cloud Computing Governance Framework, deschide seria unor dezbateri cu usile inchise, intre reprezentanti cheie din institutii romanesti si internationale, industrie si organizatii implicate in domeniu.

Urmare a unei initiative private, in premiera in Romania, EurActiv.ro prezinta cateva concluzii ale dezbaterii informale ‘Cloud Computing Governance Framework’, moment de lansare pentru Grupul de lucru Romanian Cloud Partnership, 19 aprilie 2012. Dupa consultarile ulterioare, concluziile pot fi date astazi, 11 mai, publicitatii. Prin grupul de lucru constituit, Romania are sansa sa contribuie la Strategia Europeana de Cloud, cu participarea tuturor partilor reprezentative implicate. 

Dezbaterea cu tema Cloud Computing Governance Framework a fost organizata deEurActiv Romania si de Institutul pentru Studii de Responsabilitate Sociala si a reunit reprezentanti ai grupurilor interesate de functionarea durabila si sanatoasa a ecosistemului Cloud Computing: Comisia Europeana, institutii publice centrale si locale, mediul de afaceri, organizatii non-guvernamentale.

Acest eveniment este parte a noii strategii anuntate de EurActiv Romania si are ca scop formarea unui grup de lucru, Romanian Cloud Partnership, care va elabora un document strategic despre buna guvernanta in Cloud Computing.

Primul eveniment din aceasta serie a fost dedicat Cloud Computing si a avut doua parti: prezentari ale viziunilor despre buna guvernanta si serviciile cloud pentru cetateni, iar in partea a doua dezbaterea acestor teme si a pasilor urmatori pentru elaborarea documentului “Cloud Governance Framework in Romania” de catre grupul de lucru “Romanian Cloud Partnership”.

A fost prezentat un exemplu de imbinare a Open Access Data si aplicatiilor pentru platforme mobile pentru a crea servicii inteligente pentru cetateni: proiectul finantat de DG INFSO, Citadel…on the move.

In deschiderea evenimentului, Paula Apreutesei, CEO EurActiv Romania si fondator alInstitutului pentru Studii de Responsabilitate Sociala a anuntat scopul intalnirii: „Este primul EurActiv Policy Briefing in Romania. Ne dorim ca fiecare sa aiba o opinie constructiva. Scopul este contruirea unui grup de lucru, astfel incat atunci cand va fi anuntata European Cloud Computing Strategy sa fim pregatiti sa oferim input. “

O parte din concluziile evenimentului:

–        Strategia Cloud Computing, ca parte a Agendei Digitale Europene,  trebuie sa ia in considerare aspectele economice, legale si   institutionale. Aceste aspecte definesc cadrul de guvernanta si vor fi adresate pe parcursul primei faze a European Cloud Partnership.

–        Strategia Cloud Computing se va dezvolta cu prioritate in domeniile guvernamental si academic.

–        In Romania, nu a fost elaborat cadrul de guvernanta pentru Cloud, astfel ca nu s-a stabilit cui revine responsabilitatea adoptarii strategiei nationale pentru Cloud Computing.

–        In Romania, nu a fost elaborata o strategie pentru Cloud Computing. Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a organizat prima conferinta Cloud Computing in august 2011, cu accent pe mediu (Green IT).

–        Participantii au fost de acord cu concluziile sondajului prezentat de Symantec si considera necesar realizarea unui sondaj in cadrului sectorului public din Romania pentru a vedea starea adoptarii Cloud Computing.

–        Exemplul Citadel…on the move a fost primit cu mare interes, cu atit mai mult cu cit se bazeaza pe folosirea si re-folosirea datelor publice de catre cei interesati sa dezvolte aplicatii pe platforme deschise

–        Grupul de lucru Romanian Cloud Partnership, ale caror lucrari vor fi facilitate de EurActiv Romania si Institutul pentru Studii de Responsabilitate Sociala, este deschis actorilor care doresc sa contribuie la studiul “Cloud Computing Governance Framework in Romania”.

–        Studiu “Cloud Computing Governance Framework in Romania” va include rezultatele unui sondaj online  in cele 20 editii ale Cloud Newsletter.

Studiul va fi prezentat  la sfarsitul anului in cadrul evenimentului EurActiv Policy Briefings – Tendinte 2013.

Detalii pe blog-ul CSRInstitute.

Video si mai multe informații AICI.

Sursa: EurActiv.ro
Foto:  csrinstitute.wordpress.com/

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *