USL începe suspendarea preşedintelui Băsescu, ca urmare a declaraţiilor făcute la postul public de radio

USL începe luni procedurile pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Potrivit comunicatului Uniunii, alianţa a decis să demareze procesul de suspendare a preşedintelui României după declaraţiile făcute de Traian Băsescu la postul public de radio.

Preşedinţii PSD, PNL şi PC anunţă, într-o declaraţie de presă, potrivit Antena3.ro, că, în urma declaraţiilor şefului statului referitoare la îngheţarea pensiilor, au solicitat juriştilor din partidele lor să pregătească pentru luni un raport în care să fie evaluată posibilitatea declanşării procedurilor de suspendare.

Am luat act cu îngrijorare şi indignare de faptul că, prin noile sale declaraţii făcute la postul public de radio, preşedintele Traian Băsescu anunţă explicit refuzul său de a aplica legea care prevede indexarea anuală a pensiilor, precum şi hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile câştigate de profesori şi alţi bugetari (decizii date în aplicarea legii promulgate chiar de către domnia sa!). Acest refuz va persista chiar şi după o eventuală pronunţare a Curţii Constituţionale în sensul obligativităţii aplicării respectivelor legi. Aceste poziţii sunt extrem de iresponsabile şi periculoase deoarece întăresc mesajul preşedintelui despre abolirea statului de drept în România”, se arată în declaraţia comună de presă semnată de Victor Ponta, Crin Antonescu şi Daniel Constantin.

Liderii PSD, PNL şi PC susţin totodată că “aceste semnale vin într-o serie mai lungă de acţiuni comise de preşedintele Traian Băsescu în ultima perioadă”, pe care ei le consideră “vădit neconstituţionale”.

“Ţinând cont de aceste lucruri, am solicitat juriştilor din partidele noastre să pregătească pentru luni, la şedinţa săptămânală a USL, un raport fundamentat cu privire la aceste acţiuni grave pe care le considerăm ca încălcand prevederile Constituţiei României. Raportul va trebui să conţină o evaluare respectivelor fapte, precum şi măsura în care acestea pot face obiectul unei acţiuni de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, în conformitate cu articolul 95 din Constituţia României. Menţionăm că dacă, în urma analizei juridice şi politice, constatăm că acţiunile incriminate constuie în mod substanţial o atingere gravă adusă ordinii constituţionale, USL nu va ezita să declanşeze procedurile de suspendare din funcţie a preşedintelui Băsescu, chiar şi în lipsa unei majorităţi în Parlament”, conchid liderii PSD, PNL şi PC.

Traian Băsescu a declarat la Radio România că pensiile şi salariile vor rămâne îngheţate în anul 2012, indiferent care va fi rezultatul sesizării la Curtea Constituţională.

“Indiferent care este rezultatul la Curtea Constituţională, bani nu există. Dacă ar exista, s-ar plăti”, a spus preşedintele României, făcând referire la legea care prevede îngheţarea pensiilor şi salariilor în anul 2012, lege contestată de opoziţie la Curtea Constituţională.

“Trebuie să înţelegem că nu mai putem împrumuta bani pentru consum ” a continuat Traian Băsescu, spunând că ar fi foarte uşor pentru preşedinte şi Guvern să fie “generoşi” într-un an electoral, dar ar condamna România pe viitor.

Şeful statului a adăugat că ţara a mai trecut printr-un astfel de moment în 2007-2008 şi că trebuie învăţat din acea experienţă.

Potrivit unor surse parlamentare, plenul reunit va citi şi va dezbate, joi, începând cu ora 9.00, cererea de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, la şedinţă urmând a fi invitat şi şeful statului.

După dezbaterea cererii de suspendare, documentul va fi trimis la Curtea Constituţională, cu solicitarea ca aceasta să dea aviz în 24 de ore, astfel ca vineri plenul reunit să poată vota cererea de suspendare din funcţie a preşedintelui.

Sursele citate au subliniat că acest aviz consultativ este singurul dat de Curtea Constituţională, al cărei rol în procesul de suspendare se opreşte în această fază.

Potrivit Constituţiei, dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.

Surse parlamentare au mai precizat că USL doreşte ca referendumul să se desfăşoare cât mai repede, astfel că, cel mai probabil, organizarea acestuia va avea loc în cel mult două săptămâni după votul din plenul reunit al Parlamentului, pentru ca Traian Băsescu să aibă la dispoziţie cât mai puţin timp pentru campanie.

Viceliderul deputaţilor PNL Eugen Nicolăescu a anunţat că USL va depune, miercuri, la Birourile permanente reunite documentele pentru declanşarea procedurii de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.

Motivele pentru care USL vrea suspendarea preşedintelui, potrivit cererii de suspendare obţinute de Mediafax:

1. A instigat la nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale

USL susţine că Traian Băsescu “a instigat la nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale”, a făcut presiuni directe asupra judecătorilor CC şi a iniţiat un proiect neconstituţional de revizuire a Constituţiei.

USL susţine că preşedintele a iniţiat un proiect neconstituţional de revizuire a Constituţiei şi a încălcat procedura de revizuire a Constituţiei prevăzută de legea fundamentală.

În opinia USL, o acţiune a lui Traian Băsescu aflată în afara Constituţiei este decizia de a trimite Parlamentului un proiect de revizuire a Constituţiei declarat neconstituţional de către Curtea Constituţională.

2. A încălcat repetat separaţia puterilor în stat şi independenţa justiţiei

Preşedintele Traian Băsescu a încălcat în mod repetat principiul separaţiei puterilor în stat şi independenţa justiţiei, instigând totodată la nerespectarea legii, susţine USL.

3. A uzurpat rolul premierului şi s-a substituit în atribuţiile Guvernului

USL susţine că Traian Băsescu “a uzurpat rolul prim-ministrului şi s-a substituit în atribuţiile constituţionale ale Guvernului”.

4. A încălcat în mod repetat drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor

USL susţine că Traian Băsescu “a încălcat în mod repetat drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor prevăzute în Constituţie”.

Semnatarii documentului menţionează că “atât faptul că a anunţat măsurile de austeritate în 2010 cât faptul că acestea se vor perpetua şi pe parcursul anului 2012 reprezintă un gest imens de iresponsabilitate şi o depăşire făţişă a rolului şi atribuţiilor sale prevăzute de Constituţie”.

5. A abandonat rolul constituţional de mediator în stat şi în societate

USL susţine că Traian Băsescu a încălcat sistematic principiul neapartenenţei politice a persoanei care ocupă funcţia prezidenţială şi a abandonat rolul constituţional de mediator în stat şi în societate.

USL susţine că preşedintele a săvârşit acţiuni politice concrete care îl transformă în liderul de fapt al Partidului Democrat-Liberal.

6. A încălcat Constituţia spunând că nu numeşte premier USL chiar dacă obţine majoritate

Preşedintele Traian Băsescu a încălcat grav Constituţia când a declarat că nu va numi premier USL chiar dacă va obţine majoritatea absolută în Parlament, susţine USL.

7. A încercat mereu în ultimii trei ani să anuleze regimul democratic românesc

USL susţine, în documentul de suspendare, că preşedintele Traian Băsescu a încercat mereu în ultimii trei ani să anuleze regimul democratic românesc, iar perseverenţa acestuia în a încălca Legea fundamentală “demonstrează o atitudine iremediabilă”, care îndreptăţeşte solicitarea de suspendare.

Semnatarii precizează că până în prezent preşedintele nu a răspuns din punct de vedere politic pentru aceste fapte.

 

Surse: Mediafax.ro, Antena3.ro
Foto: presidency.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *