Incident în Marea Chinei de Est. O aeronavă militară americană a fost interceptată de două avioane de luptă chineze

Două avioane de luptă Suhoi SU-30 care aparțineau Chinei au interceptat un avion american în spațiul aerian de deasupra Mării Chinei de Est, potrivit CNN, citat de Digi24. Unul dintre cele două aparate s-a apropiat la 45 de metri de avionul american, conform oficialilor citați de CNN.

Foto: Wikipedia

Aeronava americană US WC-135 era într-o misiune de detectare a radiaţiilor prezente în spaţiul aerian internaţional de deasupra Mării Chinei de Est. Incidentul a fost semnalat de armata americană, care a catalogat maniera în care China a acționat drept una “neprofesionistă”, precizează Adevărul.ro.

Armata americană s-a plâns de manevra efectuată de pilotul chinez, precum și de viteza și proximitatea ambelor avioane. A fost deschisă o anchetă.

„Problema este adusă în atenţia Chinei prin canale diplomatice şi militare“, a declarat un purtător de cuvânt al Forţelor Aeriene Americane, locotenent-colonelul Lori Hodge.

Beijingul și-a manifestat suspiciunea în legătură cu activitățile întreprinse de americani în Marea Chinei de Est.

Reprezentanţii Beijingului susţin că au suveranitate peste aproape întreaga zonă disputată din Marea Chinei de Est şi din Marea Chinei de Sud. În mai 2016, două avioane chineze au interceptat în mod similar o aeronavă americană deasupra Mării Chinei de Sud.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *