Indexul Dezvoltarii Umane al ONU: Romania ramane si in 2011 pe locul 50, din 187

Romania s-a plasat pe pozitia 50 in Indexul Dezvoltarii Umane realizate de Programul ONU pentru dezvoltare (PNUD), la fel ca in 2010, fiind incadrata in clasament de Palau si Cuba, potrivit hotnews.ro. IDU tine cont de nivelurile de venit, sanatate si educatie, insa incepand de anul trecut a inclus si indici de “inegalitate”, care au dat peste cap ierarhiile.

Romania se afla la categoria “dezvoltare ridicata”, care este cuprinsa intre pozitiile 48 si 95.

Potrivit raportului citat de The Guardian, in ultimii 40 de ani indicele pentru cele mai putin dezvoltate tari, care ocupa ultimul sfert din clasament, a crescut cu 82%, dublu fata de indicele global. Daca ritmul ar continua pentru urmatorii 40 de ani, aceste natiuni ar putea ajunge la standarde de care acum se bucura doar tarile dezvoltate din primul sfert al clasamentului, ceea ce ar fi “o realizare exceptionala pentru dezvoltarea umana globala in mai putin de un secol”.

Insa trendul acesta pozitiv risca sa fie puternic afectat pana in 2050 de riscurile ce tin de problemele de mediu, pentru ca tarile cele mai sarace sunt cele mai afectate de dezastrele provocate de schimbarile climatice – inundatii, seceta, furtuni dar si poluare.

Pentru a masura aceste deficite grave in materie de sanatate, educatie si nivel de trai, Pnud a creat un indice de saracie multidimensionala, care anul acesta examineaza pentru prima data amploarea “privatiunilor de mediu”, in termeni de acces la combustibil sau apa curata.

“Cifrele sunt socante”, a declarat autorul principal al raportului, Jeni Klugman, citata de AFP.

In tari in curs de dezvoltare, cel putin 6 persoane din 10 sufera de unul dintre aceste lipsuri.

Mai mult, jumatate din cazurile de malnutritie din lume se datoreaza factorilor de mediu.

In prezent, 20% din oameni – 1,5 miliarde de oameni – nu au acces la electricitate.

“Cele mai mari pierderi s-au inregistrat in domeniul educatiei, urmat de venituri si sanatate”, a indicat Klugman.

Raportul întreg poate fi consultat aici.

Sursa articol: hotnews.ro

Sursa foto: publicdomainpictures.net

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *