Inegalitatea veniturilor în România: Persoanele “bogate” castiga de peste 6 ori mai mult decat cele “sarace”

Cat de saraci sau cat de bogati sunt romanii si care e distributia acestei bogatii? Redăm o analiză HotNews bazata pe datele INSSE, Eurostat, CNP si BNR.

Estimata pe baza veniturilor totale disponibile, exclusiv contravaloarea consumului din resurse proprii ale gospodariei, rata saraciei relative a fost in anul 2010 de 21,1%, mai mica decat in anul precedent cu 1,3%.
Pe sexe, rata saraciei este mai mare la femei decat la barbati, in principal datorita influentei femeilor in varsta de 65 de ani si peste, a caror rata de saracie este aproape dubla fata de cea a barbatiilor din aceasta grupa de varsta.  Copiii si tineretul in varsta de pana la 18 ani reprezinta categoria de populatie cea mai expusa riscului de saracie, aproape o treime dintre acestia aflandu-se sub pragul de saracie, mult peste nivelele corespunzatoare adultilor.

Daca in cazul persoanelor adulte, in varsta de 18 – 64 ani, diferentierile intre femei si barbati sunt relativ “stranse”, la varstnicii de 65 de ani si peste deosebirile sunt foarte pronuntate, femeile fiind mult mai afectate de saracie decat barbatii. Astfel, rata saraciei aferenta femeilor este de 20,7%, iar cea a barbatilor de numai 10,9%. Sub efectul ratei mai reduse a barbatilor varstnici, rata grupei de varsta 65 ani si peste ajunge la 16,7%, nivel inferior mediei pe ansamblul populatiei

Din punct de vedere al ratei saraciei, Romania (cu 22,4%) se plasa in grupul statelor relativ sarace cu valori peste media Uniunii Europene, cum ar fi: Letonia (25,7%), Bulgaria (21,8%), Lituania (20,6%), Grecia si Estonia (19,7% fiecare). O rata de saracie mai mica se inregistreaza in unele state precum Cehia (8,6%), Slovacia (11,0%), Olanda (11,1%), Slovenia (11,3%), Austria (12,0%).

Indicele inegalitatii veniturilor arata de cate ori sunt mai mari veniturile disponibile pe adulte echivalent ale persoanelor considerate cele mai bogate (din ultima quintila a distributiei persoanelor dupa venit) fata de veniturile persoanelor considerate cele mai sarace (din prima quintila a distributiei persoanelor dupa venit). Quintila reprezinta o cincime (20%) din totalul persoanelor cuprinse in distributie. Uneori, acest indicator este denumit si “raportul S80/S20”.

  • Raportul S80/S20, arata faptul ca persoanele din gospodariile considerate bogate (facand parte din quintila V a distributiei dupa venit) au obtinut un volum total de venituri de 6,0 ori mai mare decat persoanele din gospodariile considerate sarace (facand parte din quintila I a distributiei).

In Romania inegalitatea veniturilor este sensibil superioara mediei pe ansamblul Uniunii Europeane. In anul 2009 cei mai bogati 20% dintre cetatenii Uniunii Europene au realizat venituri de 4,9 ori mai mari decat cei mai saraci 20%. Cele mai mici ecarturi intre veniturile persoanelor bogate si cele sarace s-au inregistrat in anul 2009 in Slovenia (3,2), Ungaria si Cehia (3,5), Slovacia (3,6), Austria, Finlanda si Suedia (3,7), iar cele mai mari in Letonia (7,3), Romania (6,7) si Lituania (6,3). Statele care au valori reduse ale indicelui inegalitatii veniturilor prezinta si rate de saracie mult inferioare mediei europene. Nivelul mediu pe Uniunea Europeana al indicelui ingalitatii veniturilor a fost depasit in 11 state, inclusiv Romania.

Articolul integral poate fi accesat AICI.

Sursa: HOTNEWS.RO
Foto: laurentiustehan.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.