Initiativa cetateneasca europeana, dreptul cetateanului de a influenta deciziile UE

photoInstitutul European din Romania, impreuna cu Centrul de Informare Europe Direct Bucuresti au organizat joi 7 noiembrie, dezbaterea “Initiativa cetateneasca europeana: fii cetatean activ!”.

In cadrul intalnirii, organizate la sediul SNSPA din Bucuresti, au luat cuvantul rectorul Alina Bargaoanu, Ioana Marchis, coordonatorul retelei Europe Direct Romania, Mircea Toma, presedinte Active Watch, Nicoleta Chirita, coordonator programe la Centrul Resurse pentru Participare Publica, Alexandra Dinca, coordonator programe in cadrul Institutului de Politici Europene. Evenimentul a fost moderat Gabriela Dragan, director general Institutul European din Romania.

Interventiile au subliniat necesitatea participarii active a cetateanului Uniunii Europene si, implicit, a cetateanului din Romania, in vederea implicarii, prin sugestii si propuneri, pentru rezolvarea unor probleme de diferita natura, la nivel local, national si european.

Initiativa cetateneasca este un exercitiu proaspat, introdus de Tratatul de la Lisabona, cu obiectivul de a imbunatati participarea cetateniilor din Uniunea Europeana in procesul de elaborare a legislatiei europene. Initiativa cetateneasca europeana este o forma de democratie directa, mijloc prin care adresam Comisiei Europene o serie de propuneri in domeniile in care autoritatile UE au competenta legislativa. Aceasta trebuie sustinuta de cel putin un milion de cetateni din sapte state membre care, la randul lor, trebuie sa adune un numar minim de semnatari, conform legislatiei. In cazul Romaniei numarul minim de semnaturi este de 24.750.

Importanta discutie face parte din agenda evenimentelor din 2013, anul european al cetateanului din Uniunea Europeana si din seria de dialoguri dintre autoritatile nationale si europene si reprezentantii societatii civile si a intreprinderilor cu finalitatea formarii unei perspective a politicilor Uniunii Europene pentru noul exercitiu financiar 2014-2020.

Alexandru Padure

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.