Însărcinatul cu afaceri al Kazahstanului: Propunerea de a livra gaz României printr-o extensie a South Stream, “cea mai realistă şi profitabilă”

oil_pipelines_nabucco_nord_south_streamÎnsărcinatul cu afaceri al Kazahstanului în România, Talgat Kaliyev, consideră că propunerea Guvernului de la Astana de a livra gaz României printr-o extensie a conductei South Stream din Bulgaria către ţara noastră este “cea mai realistă şi profitabilă”, informeaza Gandul.info.

“Poziţia geostrategică a României, calitatea sa de membru al Uniunii Europene reprezintă factori cheie în strategia Kazahstanului de a-şi extinde şi consolida poziţiile pe piaţa energetică europeană. Rompetrol, parte a companiei naţionale KazMunaiGaz, deţine deja o cotă semnificativă pe pieţele energetice din România, Bulgaria, Serbia, Ucraina, Turcia şi Franţa, datorită faptului că principalele sale instalaţii de producţie, mai exact Rompetrol Rafinare, sunt amplasate în Năvodari, pe teritoriul românesc. Propunerea făcută de guvernul meu a fost foarte clară: să furnizeze gaz României prin conducta South Stream. Cred că în acest moment este cea mai realistă şi profitabilă propunere”, a declarat, pentru Agerpres, Talgat Kaliyev.

Această opţiune a fost prezentată de partea kazahă în timpul vizitei efectuate de premierul român Victor Ponta la Astana, la sfârşitul lunii iunie. În timp ce preşedintele Traian Băsescu a calificat ideea ca fiind “copilărească”, şeful Guvernului a afirmat că este “un lucru pozitiv faptul că se caută alte soluţii de colaborare în domeniul livrării de energie”.

Sursa: Gandul.info, Agerpres

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.