Întâlnire între Jens Stoltenberg și Serghei Lavrov. Secretarul general NATO salută ideea de trimitere a trupelor ONU de menținere a păcii în tot estul Ucrainei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a saluat ideea trimiterii de trupe ONU de menținere a păcii în tot estul Ucrainei, și nu doar pe linia de contact, informează AFP, citat de Agerpres.

Foto: NATO

“Sunt favorabil propunerii de a avea forțe de pace ale ONU în Ucraina”, a precizat acest la finalul unei întrevederi pe care a avut-o cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, desfășurată în marja Adunării Generale a ONU de la New York.

Acesta a ținut să reamintească cele două propuneri existene, cea a părții ucrainene, dar și cea a Rusiei.

Văd favorabil toate inițiativele, printre care propunerea rusă, de a avea o prezență a ONU în estul Ucrainei. Ceea ce este important este ca ONU să fie prezentă în tot estul ucrainean, și nu doar pe linia de contact“, a subliniat secretarul general al NATO.

Propunerea Rusiei de a trimite o forță a ONU în Ucraina, care face obiectul unui proiect de rezoluție la ONU, vizează doar ca observatorii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) să fie însoțiți de Căști Albastre cu armament ușor.

Ucraina este de părere că forțele de menținere a păcii ar trebui detașate în tot estul separatist, cu precădere de-a lungul frontierei sale cu Rusia, pentru a împiedica intrarea pe teritoriul său a armelor sau a unor oameni înarmați.

Mai mult de 10.000 de persoane și-au pierdut viața de la începutului conflictului, din luna aprilie a anului 2014, după ce Rusia a anexat peninsula Crimeea, în luna martie a aceluiași an.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.