Internele confirma: Olanda ramane cu piciorul in usa Spatiului Schengen, Romania refuzata din nou

Olanda rămâne ultimul stat membru Schengen care se opune strict aderării Bulgariei si Romaniei, desi Consiliul European a confirmat: “toate condiţiile juridice au fost îndeplinite, pentru ca decizia cu privire la aderarea României şi Bulgariei să fie luată”.

 România şi Bulgaria ar fi trebuit să adere la spaţiul Schengen în primăvara lui 2011, dar aderarea lor a fost respinsă de Franţa şi Germania, din cauza corupţiei şi crimei organizate. Apoi, in septembrie, Finlanda şi Olanda s-au opus stabilirii unei date pentru aderarea celor două ţări. Finlanda şi-a revizuit atitudinea la jumătatea lui noiembrie, Olanda ramanand singura tara care se opune aderarii noastre la Schengen, potrivit unui comunicat MAI remis Calea Europeana.

În data de 13 decembrie a.c. a avut loc, la Bruxelles, reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) – sesiunea afaceri interne, ocazie cu care a fost luat în discuţie subiectul aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. România a fost reprezentată la lucrările Consiliului JAI de ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş.

Preşedinţia polonă a prezentat stadiul procesului de aderare, precum şi discuţiile purtate pe marginea acestui subiect cu ocazia Consiliului European, în perioada 8-9 decembrie a.c.

Astfel, au fost reiterate concluziile Consiliului European care au subliniat faptul că: „toate condiţiile juridice au fost îndeplinite, pentru ca decizia cu privire la aderarea României şi Bulgariei să fie luată. Solicită Consiliului JAI să adopte această decizie cât mai curând posibil”.

În ciuda acestui apel, preşedinţia polonă a constatat faptul că, datorită opoziţiei unui stat membru, proiectul de Decizie privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen nu poate fi adoptat.

Ministrul de interne olandez a precizat că îşi menţine poziţia exprimată anterior şi că o eventuală flexibilizare ar putea surveni doar ca urmare a unui raport MCV intermediar pozitiv (februarie 2012).

Sursa foto: skuuppi.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *