Intervenția BCE nu a dat rezultate: Creditele se obțin la fel de greu

Cu toate că oficialii europeni le-au cerut în mai multe rânduri grupurilor bancare să sprijine prin creditare companiile şi populaţia, băncile dau creditele la fel de rar şi la fel de greu. Nici măcar finanţarea uriaşă, de aproape 1.000 de miliarde de euro, acordată de Banca Centrală Europeană instituţiilor de credit comerciale, nu le-a convins pe acestea să ajute la revenirea economiei europene, scrie Adevarul în pagina electronică

În ciuda injecţiei masive de capital realizată de Banca Centrală Europeană (BCE) în sistemul bancar european în ultimele luni pentru a ajuta instituţiile comerciale de credit să evite o criză de lichidităţi, acestea rămân la fel de reticente să acorde împrumuturi, pentru populaţie şi companii deopotrivă.

Totodată, lipsa apetitului băncilor pentru creditare arată că acestea rămân rezervate faţă de apelul autorităţilor şi ale oficialilor europeni, care le-au solicitat deseori să sprijine în acest fel revenirea economiei, mai ales că au primit numeroase consesii şi chiar sprijin financiar în timpul crizei şi nu numai.

Rezultatul  este criză a creditării, remarcată în special la periferia uniunii monetare precum Portugalia şi Spania, care are potenţialul de a declanşa o cascadă de avanlanşe, creşterea ratei şomajului şi o contracţie economică mai adâncă decât se estima iniţial pentru UE, notează jurnaliştii „The Wall Street Journal“.

Creditarea în sectorul bancar spaniol s-a contractat mult mai abrupt faţă de media la nivelul UE“, a declarat Luis de Guindos, ministrul de Finanţe al Spaniei. În decembrie, volumul creditelor acordate de băncile spaniole era cu 3,3% mai mic faţă de aceeaşi lună din 2010. În Portugalia, scăderea este şi mai adâncă: creditarea sectorului industrial a scăzut cu 3,5% în decembrie 2011 faţă de decembrie 2010. Iar asta a început să se reflecte deja în starea economiei.

Articolul integral poate fi accesat AICI.

Sursa articol: Adevarul.ro
Sursa foto:  ilpunto-borsainvestimenti.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *