Connect with us

BUSINESS

INTERVIU Adrian Stoica, CEO Soft Galaxy, mesaj pentru specialiștii IT români: ”Vă așteptăm acasă!”

Published

on

În perioada 7-8 octombrie 2015, se desfășoară la București cea de-a doua ediție a Internet&Mobile World (IMWorld), un eveniment de referință în lumea IT-ului, al software-ului și al tehnologiei.

”Lumea pe care o știm este conturată de digitalizare în mod constant. Arhitecții săi sunt vizionari, lideri și antreprenori. Ei proiectează felul în care va arăta viitorului prin intermediul noilor lor idei și tehnologii” este conceptul de la baza IMWorld, un eveniment structurat pe trei paliere principale: content states, zone de networking și spații de expoziții, toate concentrându-se pe business software, marketing digital, comerț online, inovație, gadget-uri și construcție de infrastructură în domeniu.

DSC05656În acest context, Adrian Stoica (foto dreapta), director general la Soft Galaxy – compania care susține platforma de management a întregului eveniment IMWorld – a vorbit într-un interviu pentru CaleaEuropeana.ro despre emergența domeniului IT ca sector econonomic foarte puternic atât în lume, cât și în România, despre importanța dezvoltării de idei inovatoare in domeniul Artificial Intelligence si Machine Learning, despre sprijinirea capitalului uman și despre orientarea companiilor românești de IT în proporție majoritară pe produse, nu spre servicii.

 

Dan Cărbunaru (D.C.): Doamnelor și domnilor suntem în prima zi de la Internet&Mobile World, cel mai important evenimentbusiness-to-business din România dedicat domeniului IT. Sunt de experți, sute de stand-uri, sute de firme care vin cu toții să arate tot ce au mai bun. Știm cu toții că România este o țară fanion, nu doar în Europa, ci și în lume. Tinerii noștri și nu numai au făcut deja furori în întreaga lume prin talentul lor. Astăzi este o ocazie de a verifica și în ce măsură partea de business funcționează în România și nu doar furnizarea de creiere în străinătate. Alături de noi se află un manager de companie IT, domnul Adrian Stoica, director general la Soft Galaxy. Sunteți pentru al doilea an consecutiv la Internet&Mobile World. Cum vi se pare această ediție?

Adrian Stoica (A.S.): Ca de fiecare dată ne face plăcere să participăm la tot ceea ce înseamnă tehnologia informației, evenimente legate de IT. Avem posibilitatea să luăm contact atât cu potențiali clienți, cât și cu competiția. Competiția din domeniul IT este și va fi tot timpul constructivă. Noi astăzi suntem aici pentru al doilea an, așa cum ați spus. Suntem cei care au susținut platforma de management a întregului eveniment. Am dezvoltat partea de aplicație web și partea de aplicație de mobile, inclusiv ceea ce înseamnă registration, check-in și participarea la stand-uri și tot felul de sesiuni care au loc aici, speakeri etc. De la A la Z aplicația noastră este fundamentul IT la tot ceea ce înseamnă Internet&Mobile World astăzi. Nu ar fi fost posibil să o realizăm într-un timp atât de scurt fără know-how-ul organizatorilor, celor de la Universum Events, care sunt niște profesioniști în domeniu și experți în realizarea de evenimente.

D.C.: Este până la urmă o dovadă de încredere chiar din partea concurenței, dacă privim lucrurile astfel. Primiți pe mână unul dintre cele mai importante produse legate de eveniment, conectarea participanților și, bineînțeles, prezentarea evenimentului în sine. Faptul că se întâmplă acest lucru pentru al doilea an consecutiv cred că într-adevăr reprezintă o notă bună. Cum se vede România, din această perspectivă, în străinătate, acolo unde, repet, sunt mii de experți români în domeniul IT care preferă să plece? Cum rezistă companiile românești în aceste condiții? Cum își țin experții acasă?

A.S.: Este o provocare să ținem experții acasă. Investim foarte mult în oameni, în procesul de recrutare și de formare profesională a angajaților, precum și reținerea acestora în companie. Nu mă deranjează faptul că există un progres mult mai mare în Europa de Vest, în America de Nord și în alte zone, cum ar fi Israel, unul dintre cele mai mari centre de start-up-uri din lume. De acolo ne vin cereri de proiecte fabuloase. Eu m-am întors din Statele Unite săptămâna trecută, unde am avut plăcerea să întâlnesc membri ai diasporei noastre specialiști în IT care lucrează la companii precum Google sau Facebook, și sunt experți în sistem informatice. De asemenea, pe data de 12 octombrie suntem invitați la Six Dimensions, o firmă parteneră de-a noastră, cu care am crescut împreună, și tocmai își vor lista compania pe Nasdaq la o valoare totală de 1.1 miliarde de dolari. Este o piață fabuloasă, Statele Unite au un deficit de 1 milion de programatori la nivelul de proiecte pe care doresc să le implementeze astăzi și nu pot decât să mă bucur că există în jurul meu atâtea companii de software, de IT, de development, de produse, tot ceea ce înseamnă mediul IT. Bring it on, guys pentru că e loc pentru toată lumea și haideți să facem o lume mai bună și mai inteligentă.

D.C.: Este loc pentru toată lumea, dar cât de importantă, în contextul concurenței, diferențierea. Care este atu-ul unei companii de IT? Cum se pot diferenția companii asemănătoare care se bat pe aceeași piață?

DSC05655A.S.: Din punct de vedere business, factorul cel mai evident este produsul pe care îl lansezi. În spatele acelui produs întotdeauna sunt oamenii și dacă nu ai oamenii pregătiți, motivați și care să simtă o provocare din barierele profesionale pe care le pot întâlni, nu există evoluție. Deci, există oamenii, există o cultură organizațională pe care dorim s-o implementăm și s-o eficientizăm pe cât posibil. Rezultatul final va fi un produs, din punct de vedere business, de succes. Noi mergem pe oameni, în următorii trei ani de zile, cel puțin. Mergem pe creștere de personal. Avem 17 posturi disponibile astăzi, așa că cine este interesat poate să aplice pe site-ul nostru oricând, poate să ne viziteze sediul. Suntem în mijlocului parcului, încercăm să oferim condiții de lucru foarte bune, dar nu se poate face performanță fără oameni pregătiți.

D.C.: O provocare rămâne, totuși, atragerea de capital, de investitori. Vizita în Statele Unite, întâlnirile pe care le-ați avut acolo, cu experții români de acolo, dar poate și cu posibili investitori. Au fost semnale importante din partea investitorilor americani, a fost o vizită importantă, președintele a fost acolo. Pare-se că există o deschidere și către această componentă economică. În Europa, mai ales după criză, capitalul devine tot mai rar. În acest context, o soluție poate ar fi investițiile americane. Ce semnale ați primit de la investitorii americani?

A.S.: Sigur că am participat la întâlniri cu mediul de afaceri din Statele Unite. Fac o comparație bazată pe experiență între finanțările europene care există în acest moment și care, din păcate, cel puțin pe zona IT, au niște limitări de procedură care le înfrânează, deși bugetele sunt foarte mari, iar Uniunea Europeană are tot interesul să investească în tehnologizarea țărilor membre și cele din SUA. Procesul este unul anevoios și învechit. A trebuit să compar cu ceea ce se întâmplă în Statele Unite unde, pur și simplu, e nevoie doar de un business plan, să știi să facă un powerpoint corect, să pui niște numere reale, eficiente și poți să obții 2 milioane de dolari la prima strigare de crowdfunding. Acolo lucrurile se întâmplă mult de repede și probabil acesta este principalul motiv pentru care sunt un pic înaintea noastră. 

D.C.: Puteți să ne detaliați discuțiile pe care le-ați avut cu acel investitor american, care va avea în curând compania listată la bursă la o sumă amețitoare, peste 1 miliard de dolari. Ce știe despre România, ce știe despre IT-ul românesc și ce intenții are?

A.S.: Este vorba de clientul, partenerul și prietenul meu – T.J. I hope you will see this – Am fost la el la birou recent. Ca să vă dau un insight, au sediul la etajul 26 într-o clădire din Financial District din New York cu privire către Statuia Libertății. Ei își desfășoară activitatea într-o sală de ședințe către Liberty Island. Aceasta este componenta de confort. La componenta de business, ei au reușit să strângă prin acest IPO (initial publing offering), au lucrat cu un investitor bancar. Le-au făcut un crowdfunding de 300 de milioane de dolari într-o primă fază, urmând să facă un capital raise de până la 1.1 miliarde de dolari. Aceasta este valoarea de IPO din acest moment. Pentru ei este ceva obișnuit. În Statele Unite valoarea unei companii sănătoase de listare la bursă în momentul unui IPO este de cel puțin un miliard. Dacă ai o companie în start-up în Silicon Valley, spre exemplu, și îți aduce un turn over anual de 15 milioane, doar la prima strigare IPO-ul este de 300 de milioane de dolari. Noi avem o deschidere în continuare spre piața din vest. Mi-aș dori să încurajez firmele de pe piața locală să încerce să pună un accent cât mai mare pe produse, decât pe servicii. O să riscăm să ne menținem și în următorii 5 ani resursele umane foarte ieftine. Din păcate, programatorii români sunt astăzi văzuți ca mână de lucru ieftină, dar sunt în top quality of the world. Nu prea avem rival. Le-am luat fața Indiei, Ucrainei, Bulgariei. Dacă te duci în Europa de Vest, la Comisia Europeană, se vorbește limba română. E păcat să nu facem ceva pentru IT-iști, să îi ținem în țară. Programele guvernamentale nu au o schemă de eficientizare a taxelor pentru salariile acestora. E devreme, dar avem, totuși, nevoie de puțin ajutor din partea autorităților să menținem calitatea din zona IT.

D.C.: În acest context, cu o piață destul de complicată și cu acces la instrumente financiare destul de greoaie, cum vedeți flexibilitatea companiilor? Cum o companie precum Soft Galaxy se adaptează la această piață și care sunt tipurile de produse și servicii pe care le aveți acum sau pe care intenționați să le dezvoltați în următorii ani?

A.S.: Venim cu un portofoliu variat de produse. Principalul nostru produs pe care l-am lansat anul trecut, chiar aici la Internet&Mobile World, este un produs pentru managementul afacerii, de tip CRM, care înseamnă managementul integral al relațiilor cu clienții. Este o poveste de succes după un an de zile. Astăzi, produsul nostru de CRM are ca și cotă de piață aproximativ 300 de instalări unice la clienți din piața locală și din diferite domenii: medical, bancar, auto, leasing, instituții financiare și așa mai departe. Avem un parteneriat recent cu Camera de Comerț și Industrie a României. Suntem pe punctul de a oferi un pachet promoțional, de a încerca să ajutăm IMM-urile să își eficientizeze partea de management a organizației și să renunțe la Excel și să treacă la CRM. Este o unealtă de control de bun simț care nu îți mai permite să faci greșeli. Îți eficientizează munca și costă foarte puțin. Comparativ cu ceea ce se întâmplă în străinătate și cu bugetele pe care le alocă pentru un software CRM. Pe piața locală suntem la nivel de website. E păcat să nu luăm în considerare și o strategie de implementare CRM la nivel de organizație. 

D.C.: Mulțumesc foarte mult. Pe final, sunt foarte mulți tineri care ne urmăresc pe CaleaEuropeana.ro, unii dintre ei deja experți în domeniul IT, fie că sunt în țară, fie că sunt în afară?

A.S.: În primul rând, vă așteptăm acasă. Puteți să intrați pe site-ul nostru – www.softgalaxy.ro – să completați un formular de contact sau să vă depuneți CV-ul. Cred că fiecare individ are libertatea să aleagă unde să își desfășoare profesia, dar România este o piață emergentă în care ai posibilitatea să fii creativ în tot ceea ce faci. Dacă aveți posibilitatea să faceți un start-up, aveți o idee de un produs, atunci nu stați în corporație. Acolo specialiștii vor avea tot timpul loc. Dacă aveți o idee, încercați să o fructificați și să oferiți lumii ideile voastre pe care le aveți. Acesta este sfatul meu.

D.C.: Mulțumim foarte mult. Vă dorim mult succes nu doar la Internet&Mobile World, dar și în celelalte zile ale anului atât vouă, celor de la Soft Galaxy, cât și tuturor celorlalți oameni care muncesc în industria IT din România. Cifrele de anul trecut sunt impresionante: 50.000 de experți IT din România au generat tot atât PIB cât au generat câteva milioane de agricultori.

A.S.: Nu aș vrea să comentez compararea dintre industrii, dar este adevărat. Salariul mediu în industria IT a sărit de suma de 10.000 lei/ net pentru un programator senior care este pregătit (minim 5-7 ani de experiență). Nu putem să negăm rolul agriculturii în societate, dar programatorii noștri sunt dispuși să eficientizeze modul de lucru în agricultură. Chiar avem softuri pentru managementul fermelor de orice tip pentru o bună eficientizare a producției și a reducerii de costuri.

D.C.: Mulțumim foarte mult!

A.S.: Mulțumesc și eu!

.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

BUSINESS

Premierul Nicolae Ciucă, mesaj pentru comunitatea de business: România este o țară sigură, angrenată într-un proces de dezvoltare economică

Published

on

© Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă, prezent la Conferința ”Romania Business & Investment Roundtable”, a transmis un semnal de încredere comunității de business și i-a asigurat pe investitori că „România este o țară sigură, ferm atașată valorilor democratice și angrenată într-un proces de consolidare și dezvoltare economică.”

„Stabilitatea economică și susținerea mediului de afaceri, coeziunea socială, consolidarea relațiilor cu statele și organizațiile internaționale care gândesc în termenii democrației și economiei de piață fac parte din viziunea Guvernului României. Modelul nostru economic, bazat pe reziliență, coeziune și solidaritate, precum și determinarea de a rămâne în prima linie a procesului  de transformare pe care îl implică noul proiect european, mențin România drept destinație favorabilă de afaceri. Înainte de a încheia și a mulțumi încă o dată organizatorilor, doresc să fac mențiunea că în tot ceea ce reprezintă obiectivul Guvernului nostru avem ca prioritate crearea unui mediu de afaceri, așa cum spuneam, sigur și, de asemenea, identificarea de soluții pentru ceea ce înseamnă punerea în valoare a cetățeanului – pentru că, în conformitate cu Programul de Guvernare, în centrul acestuia se află cetățeanul; de asemenea, este partea prin care dorim foarte mult să sprijinim menținerea locurilor de muncă și, în general, tot ceea ce înseamnă o creștere economică sustenabilă”, a transmis prim-ministrul în discursul său.

De asemenea, Nicolae Ciucă a subliniat că România în calitate de stat membru al NATO și al Uniunii Europene, „se bucură de toate garanțiile de securitate și de întreaga solidaritate aliată. Cea mai puternică Alianță politică și militară este acum în România și acționează unit pentru întărirea Flancului Estic.”

„Redresarea și reziliența la nivel economic, coeziunea și solidaritatea în plan social, coordonarea și fermitatea acțiunilor guvernamentale vor reprezenta pilonii proiectului nostru comun și izvorul unui mesaj de încredere pe care doresc să-l transmit astăzi, la București, investitorilor care doresc să vină și să-și extindă afacerile în România. Guvernul României acționează în baza unui plan de măsuri bine articulat, elaborat la scurt timp după izbucnirea agresiunii militare și adaptat permanent la evoluțiile europene și internaționale”, a mai adăugat acesta. 

Continue Reading

BUSINESS

Klaus Iohannis: Bugetul pentru 2022, esențial pentru o concepţie financiară sănătoasă gândită în jurul absorbţiei fondurilor europene și a sumelor din PNRR

Published

on

© Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, un mesaj în cadrul evenimentului “Topul Naţional al Firmelor 2021 – Economia merge înainte” în care subliniază că perioada încercărilor pentru economie nu s-a încheiat, iar noul Guvern va avea şi sarcina reluării dialogului deschis, constructiv şi orientat către creşterea sustenabilă a economiei. El a pledat astfel pentru ca bugetul pentru 2022 să fie un instrument esenţial pentru implementarea unei concepţii financiare sănătoase gândite în jurul obiectivului de absorbţie a fondurilor europene și a sumelor alocate prin PNRR.

“Ştim cu toţii că perioada încercărilor pentru economie nu s-a terminat. Noul Guvern va avea, printre altele, şi sarcina reluării dialogului deschis, constructiv şi orientat către creşterea sustenabilă a economiei noastre. În această perioadă de redresare economică, avem nevoie de consolidarea capitalului românesc şi de atragerea de noi investiţii, axate pe valoare adăugată ridicată. Mediul de afaceri are nevoie de performanţe cantitative, dar mai ales calitative, astfel încât întreprinderile mici şi mijlocii, precum şi firmele mari să evolueze cu ambiţie şi viziune pentru economia viitorului”, a spus şeful statului în mesajul transmis de consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu în cadrul evenimentului organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a României.

Preşedintele Iohannis a susținut că economia “merge înainte şi România trebuie să meargă înainte, pe calea dezvoltării sustenabile, prin investiţii, prin inovare şi digitalizare, prin utilizarea fondurilor europene, dar şi printr-o relaţie onestă între stat şi mediul de afaceri”.

Potrivit şefului statului, companiile incluse în Topul Naţional sunt exemple de urmat în ceea ce priveşte performanţa, dar şi rezilienţa.
 El a arătat că, în 2020, scăderea economiei româneşti a fost mai redusă, iar anul acesta revenirea este mai intensă, comparativ cu majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană.

Acesta a adăugat că că creşterea investiţiilor nete în economie cu peste 10% în prima jumătate a anului reflectă, în ansamblu, obiectivul trecerii de la modelul bazat pe consum la creşterea bazată pe investiţii, însă, în această privinţă şi la acest moment, investiţiile publice din bani naţionali şi absorbţia fondurilor europene încă sunt tributare în execuţie, în raport cu estimările programate în buget.

Citiți și Previziunile economice de toamnă pentru România: Până la sfârșitul anului, PIB-ul va depăși nivelurile anterioare pandemiei. Economia va crește cu 7% în 2021 și cu 5,1% în 2022

“În ceea ce priveşte dinamica PIB, creşterea din 2021 va fi una consistentă, peste estimările realizate de-a lungul anului, însă proiecţiile globale arată că acest efect de recuperare post-lockdown se va atenua treptat. Încetinirea creşterii economice, estimată pentru anii următori, impune soluţii de natură structurală pentru economia noastră. Dezechilibrele cu care economia se confruntă în prezent indică, fără nicio îndoială, nevoia de schimbare a paradigmelor de dinaintea pandemiei. De exemplu, în planul dezechilibrelor externe, este îngrijorătoare adâncirea continuă a deficitului comercial şi a deficitului de cont curent, chiar în raport cu vârfurile înregistrate anul trecut. Totodată, pe fondul creşterii preţurilor la materii prime şi energie, ne confruntăm cu scumpiri în lanţ, iar rata inflaţiei, ajunsă la 7,9% în luna octombrie, ridică serioase probleme de scădere a puterii de cumpărare. De altfel, inflaţia pare să fi redevenit, dintr-o dată, principalul risc la adresa stabilităţii financiare la nivel global”, a susținut el.

Şeful statului a precizat că, în acest context, că România are nevoie de o analiză mai aprofundată a acestor evoluţii şi de măsuri concrete, pragmatice şi sustenabile, pentru consolidarea creşterii economice şi pentru susţinerea nivelului de trai al cetăţenilor.

“Economia merge înainte, însă trebuie să ne asigurăm că nu prin rostogolirea dezechilibrelor, ci prin reforme şi politici axate pe obiective de dezvoltare sănătoasă. Trebuie asumate o direcţie corectă, un parcurs clar şi mecanisme eficiente de implementare, prin care să revenim la obiectivele de sustenabilitate. Dincolo de urgenţele prezentului, avem mize esenţiale pe termen mediu şi lung”, a spus Iohannis.

Preşedintele Iohannis a subliniat că provocările cu privire la consolidarea fiscal-bugetară trebuie gestionate prudent, astfel încât deficitul bugetar şi datoria publică să nu atragă constrângeri în plus asupra evoluţiilor economice viitoare.

“Tocmai de aceea, bugetul pentru 2022 devine un instrument esenţial pentru implementarea, în perioada post-criză, a unei concepţii financiare sănătoase pentru România. Aceasta trebuie gândită în jurul obiectivului de absorbţie a fondurilor europene şi ca programare bugetară multianuală în raport cu ceea ce ne-am propus în materie de finanţare europeană. În perioada următoare, 13% din suma nerambursabilă alocată României prin PNRR va intra în ţară ca prefinanţare. Este semnul că trebuie să pregătim cu maximă seriozitate implementarea proiectelor asumate”, a declarat Iohannis.

El susţine că România are de recuperat, totodată, pregătirea cadrului financiar multianual.

“România ar putea atrage peste 30 de miliarde de euro prin intermediul programelor operaţionale, dar la finalul anului 2021 încă se discută despre priorităţi şi despre programare. Discuţiile sunt necesare, negocierile sunt bune, însă, realist vorbind, economia şi societatea românească au nevoie de rezultate concrete şi la momentul oportun. O infrastructură de transport care să genereze dezvoltare pe orizontală, securitate şi independenţă energetică, competenţele viitorului şi inovarea tehnologică în procesele de producţie sunt obiective clare, deja asumate. În anii următori, avem de înfruntat provocarea-cheie a capacităţii de implementare, atât a proiectelor de investiţii, cât şi a reformelor necesare”, conchide el.

Continue Reading

BUSINESS

BNR: Investițiile străine directe au crescut cu 196% față de anul trecut și cu 1,26 miliarde de euro în ultimele două luni, ajungând la 4,39 miliarde

Published

on

© Calea Europeană/ Diana Zaim

Investiţiile străine directe au ajuns la 4,394 miliarde de euro în primele opt luni, comparativ cu 1,481 miliarde de euro în perioada similară din 2020, reprezentând o creştere de 196,69%, potrivit datelor Băncii Naţionale a României, informează Agerpres.

“Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 4,394 miliarde de euro (comparativ cu 1,481 miliarde de euro în perioada ianuarie – august 2020), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 3,803 miliarde de euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 591 milioane euro”, se spune în comunicat.

Numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a crescut, în primele opt luni din 2021, cu 44,8%, comparativ cu perioada similară din 2020, la 3.612 de unităţi, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Cele 3.612 de societăţi noi aveau un capital social subscris în sumă totală de 28,241 milioane de dolari, de peste două ori mai mare faţă de cel al firmelor înmatriculate în ianuarie-august 2020, de 13,032 milioane de dolari.

În august au fost înmatriculate 508 de societăţi cu participare străină la capital. În funcţie de domenii, cele mai multe înmatriculări au fost înregistrate în comerţul cu ridicata şi amănuntul, repararea auto şi moto (24,8% din total), activităţi profesionale, administrative, ştiinţifice şi tehnice (24,41%) şi transport, depozitare şi comunicaţii (14,57%).

La finele lunii august 2021, în România existau 234.588 societăţi cu participare străină la capitalul social. Valoarea capitalului subscris se situa la 64,144 miliarde de dolari.

Cel mai mare număr de societăţi cu participare străină era cu investitori din Italia, respectiv 50.241 (capital subscris de 3,909 miliarde de dolari), dar cea mai mare valoare a capitalului social aparţine firmelor olandeze, respectiv 12,687 miliarde de dolari, în 5.623 de firme, conchide sursa citată

În comparație cu datele precedente furnizate de BNR, investiţiile străine directe au crescut cu aproximativ 1,26 miliarde de euro în următoarele două luni față de cifrele prezentate în luna iunie. Investiţiile străine directe în România ajunseseră la 3,138 miliarde de euro în primele şase luni, comparativ cu 996 milioane euro în perioada similară din 2020, reprezentând o creştere de 215%.

Anul trecut, pentru prima dată, Banca Naţională a României împreună cu Institutul Naţional de Statistică au publicat în rapor­tul anual asupra investiţiilor străine directe în România, clasamentul ţărilor investitoare în România în funcţie de rezidenţa ultimă a investitorilor străini.

Potrivit datelor citate de Ziarul Financiar, Germania este principalul investitor străin direct în România, cu 13,1 miliarde de euro, având o pondere de 14,9% din ISD, urmată de Austria (10 miliarde, 11,4% pondere), Franța (8,2 miliarde, 9,4% pondere), Italia (7,4 miliarde, 8,5% pondere), SUA (5,8 miliarde, 6,6% pondere), Olanda (5,5 miliarde, 6,2% pondere) și Marea Britanie (3,8 miliarde, 4,4% pondere).

Continue Reading

Facebook

REPUBLICA MOLDOVA9 hours ago

Maia Sandu i-a transmis președintelui Consiliului European că “acordarea statutului de țară candidată Moldovei va reprezenta un semnal de încurajare și de sprijin”

NATO13 hours ago

Parlamentul Finlandei a votat pentru aderarea la NATO. Liderii Finlandei și Suediei, așteptați joi la Casa Albă de președintele SUA Joe Biden

Cristian Bușoi13 hours ago

Președintele Comisiei ITRE din PE, Cristian Bușoi: Obiectivul de reducere a emisiilor de CO2 cu 55%, până în 2030, poate fi atins doar prin extinderea masivă a utilizării energiilor regenerabile

SUA14 hours ago

Unitate transatlantică pentru Ucraina. SUA și UE, pregătite să împingă Rusia și mai mult spre ”o izolare economică, financiară și strategică”

INTERNAȚIONAL14 hours ago

Volodimir Zelenski și Olaf Scholz au discutat despre situația de pe frontul ucrainean: Contăm pe asistența din partea Germaniei în vederea aderării Ucrainei la UE

NATO15 hours ago

Oficial: Suedia a semnat cererea de aderare la NATO printr-o “scrisoare istorică” transmisă secretarului general Jens Stoltenberg

ROMÂNIA15 hours ago

Ministerul Finanțelor a primit de la Banca Europeană de Investiții 368 de milioane de euro pentru construirea Spitalului Regional de la Craiova 

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

Comisia Europeană va oferi sprijin tehnic pentru a ajuta 9 state membre, inclusiv România, să primească și să sprijine persoanele care fug din calea războiul din Ucraina

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

Timiș și Cluj-Napoca, printre cele 63 de regiuni, șapte orașe și patru țări UE selectate de Comisia Europeană și CoR pentru o nouă acțiune-pilot privind parteneriatele pentru inovare regională

ROMÂNIA16 hours ago

Eurostat: În primul trimestru din 2022, România a avut cea mai mare creștere economică din UE, înregistând un avans de 5,2%

U.E.19 hours ago

Viktor Orban, în debutul celui de-al cincilea mandat de premier: Deceniul care vine va fi unul al pericolelor, insecurității și războiului

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Nicolae Ciucă a prezidat reuniunea Comitetului de monitorizare a PNRR: Timpul și ritmul în care acționăm sunt decisive pentru ca reformele și investițiile să se concretizeze cât mai repede

NATO3 days ago

Stoltenberg: Vom căuta modalități de a oferi garanții de securitate Finlandei și Suediei pe parcursul procesului de aderare la NATO

NATO3 days ago

Stoltenberg: Am discutat cu ministrul de externe turc și mă aștept să dăm curs rapid cererii de aderare a Finlandei și Suediei. Intenția Turciei nu este de a bloca aderarea la NATO

INTERNAȚIONAL3 days ago

Mai mult ajutor militar din partea SUA este în drum spre Ucraina, a anunțat șeful diplomației ucrainene după întâlnirea cu Antony Blinken

NATO3 days ago

Secretarul general adjunct al NATO: Finlanda și Suedia sunt cei mai apropiați parteneri ai NATO. Vom găsi condițiile pentru un consens dacă decid să solicite aderarea

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

De la Hiroshima, primul oraș din istorie bombardat nuclear, șeful Consiliului European denunță “referirile rușinoase ale Rusiei la utilizarea armelor nucleare”

ROMÂNIA6 days ago

Klaus Iohannis: Inflația și prețurile la energie au o singură cauză, războiul lui Putin împotriva Ucrainei. Vinovat este Putin

MAREA BRITANIE1 week ago

Într-un moment de cotitură pentru monarhia britanică, prințul Charles a deschis o nouă sesiune a Parlamentului britanic în locul reginei Elisabeta a II-a

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă a cerut tuturor instituțiilor care gestionează implementarea PNRR continuarea dialogului cu experții europeni

Team2Share

Trending