Interviu CEPE cu Lordul Watson de Richmond: Regret faptul că Marea Britanie şi-a folosit dreptul de veto pentru a bloca modificarea Tratatului UE

Lordul Alan Watson, membru al Camerei Lorzilor din Marea Britanie a acordat un interviu pentru Center for European Policy Evaluation despre politica externă a Regatului Unit.

Andra Alexandru: Aş dori să vă întreb care este viziunea dvs. despre politica externă a Marii Britanii faţă de Uniunea Europeană, având în vedere evenimentele recente legate de Tratatul privind guvernanţă fiscală în cadrul UE, pe care Marea Britanie nu l-a semnat?

Lordul Watson: Regret faptul că a fost folosit dreptul de veto. Până la urmă, politica britanică în cadrul UE  a fost una de sprijinire a extinderii Uniunii până la numărul actual de membri, iar la finalul acestui proces am fost izolaţi, fiind, de fapt, singura ţară care s-a opus deciziei. Am avut totuşi motive întemeiate, pe care le voi explica. În primul rând, City of London joacă un rol extrem de important în economia britanică, de fapt, aceasta nu poate fi concepută fara rolul jucat de City of London.

Într-un fel, ceea ce reprezintă industria prelucratoare pentru Germania sau agricultura pentru Franţa, aşa este şi City of London pentru Marea Britanie şi eram îngrijoraţi că reglementările propuse l-ar penaliza şi l-ar face prea costisitor pentru investitorii străini.
De fapt, nu eram îngrijoraţi doar de propria situaţie, ci şi de faptul că adoptarea unor asemenea reglementări ar putea înseamna că destul de multe tranzacţii financiare s-ar muta din Europa către New Yok sau Singapore.

Andra Alexandru: În ultima vreme, mass-media au vorbit despre o Europă cu două viteze. Consideraţi că acest scenariu este inevitabil sau se întamplă în momentul de faţă?

Lordul Watson: Există, în mod evident, diferite dimensiuni la nivelul Uniunii Europene şi nu doar în ceea ce priveşte zona euro. A existat dintotdeauna o relaţie mult mai apropiată între cele şase ţări fondatoare ale Uniunii Europene, faţă de cele care s-au alăturat ulterior.

Dar întrebarea era despre viteze. Acest lucru ar însemna că ne îndreptăm cu toţii în aceeaşi direcţie şi către acelaşi obiectiv, dar cu viteze diferite, însă nu sunt convins că există un singur obiectiv. Consider că Europa este un fapt în sine, Europa este esenţială pentru poziţia fiecărui stat membru în lumea modernă, dar nu cred că ne îndreptăm cu toţii în aceeaşi direcţie, spre exemplu să devenim Statele Unite ale Europei.

Lordul Alan Watson este membru al Camerei Lorzilor din Marea Britanie şi al Forumului Liderilor în Afaceri al Prinţului de Wales, precum şi Preşedinte al companiei CTN Communications.

Interviul integral poate fi accesat aici.

Sursa: Center for European Policy Evaluation

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *