INTERVIU Cristian Winzer, secretar de stat MAE: Agora – Viitorul Europei este un demers care se înscrie în logica profundă pro-europeană, aceea că cei care decid sunt cetățenii

La finalul celor trei dezbateri ”Agora-Viitorul Europei” putem trage concluzia că românii sunt mai pro-europeni și că demersul acestor serii de evenimente se înscrie în logica pro-europeană, aceea că cei care decid sunt cetățenii, a declarat Cristian Winzer, secretar de stat în cadrul structurii coordonate de Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, după cea de-a treia dezbatere publică cu cetățenii ”Agora – Viitorul Europei”, organizată la Cetatea Făgărașului de către Reprezentanța Comisiei Europene în România și CaleaEuropeana.ro, cu sprijinul Ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Centrului Europe Direct Făgăraș și al autorităților locale.

Cred că putem să tragem o singură concluzie românii sunt mai pro-europeni decât ar fi crezut cineva  până acum pentru că unitatea în diversitatea, nu este doar un motto sau un simbol a Europei, ci este și un simbol al României. Am observat, așa cum ați spus și dumenavoastră mai devreme, că la Târgoviște și Piatra Neamț românii au votat pentru mult mai mult împreună. Scenariul care a fost votat astăzi, din punctul meu de vedere, tot acolo ne duce pentru că se dprește, evident să se realizeze mai mult. Mai mult, evident, că nu se poate face decât împreună. Și din acest  punct de vedere, trebuie să apreciem dezbaterea democratică, rezultatul extrem de interesant, în cunoștință de cauză, am convingerea fermă, așa cum am spus de ficare dată, că au votat românii și executivul european va fi foarte atent la aceste dezbateri și inclusiv la nivel european acestea vor avea un ecou extrem de puternic”, a precizat Winzer, argumentând modul în care administrația politică vede poziționarea românilor.

“Indiferent de scenariu, cred că toată evoluția poate fi făcută doar împreună. Sunt convins că România, așa cum spuneam de fiecare dată, va ști să își poziționeze foarte bine interesele, să reprezinte interesele fiecărui cetățean astfel încât vocea națională să fie ascultată. În acest amplu proces de reconstrucție și reconsolidare a Uniunii Europene, am convingerea fermă că vom avea un punct de vedere extrem de puternic și că vom juca un rol activ”, a completat acesta, răspunzând la întrebarea reporterului CaleaEuropeană care făcea referire la rezultatul votului din cadrul dezbaterii de la Făgăraș, unde scenariul trei a ieșit pe primul loc, putând fi privit într-o cheie intermediară, în drumul spre “mai mult împreună”.

Demersul pe care dumneavoastră, împreună cu Reprezentanța Comisiei Europene în România l-ați inițiat, se înscrie în logica profundă, pro-europeană. S-a putut trage astfel concluzia că cei care decid astăzi sunt cetățenii. Vorbim de drepturi egale, fiecare are o opinie care trebuie ascultată, însumând aceste opinii, să ajungem să tragem o concluzie, să reprezinte un punct de vedere național. Evident că acest proiect pe care l-ați inițiat a reușit să facă acest lucru. Cred că și la nivel european, acest proiect va reuși să facă o imagine deosebită și să deschidă seria acestor dialoguri ale națiunilor cu proprii cetățeni”, a conchis oficialul român, explicând modul în care România poate fructifica astfel de momente care arată că diferiți actori care și-au unit eforturile au consultat cetățeanul, veriga ultimă și cea mai importantă, cea căreia îi sunt destinate politicile europene, efectuând un proces invers, de jos în sus.

Citiți și ”Agora – Viitorul Europei”: La Făgăraș, cetățenii români au votat pentru ca România să facă parte din nucleul dur al țărilor Uniunii Europene

Urmăriți și VIDEO ”Agora – Viitorul Europei”: Cetățenii români au dezbătut, la Cetatea Făgărașului, cele cinci scenarii din Cartea Albă a Comisiei Europene și au votat privind viitorul României în UE

Reprezentanța Comisiei Europene în România și CaleaEuropeana.ro au organizat luni, 4 septembrie, la Cetatea Făgărașului, cu sprijinul Centrului Europe Direct Făgăraș, al Ministrului delegat pentru Afaceri Europene și al autorităților locale, cea de-a treia dezbatere publică cu cetățenii ”Agora – Viitorul Europei”, la finalul căreia participanții au decis că România trebuie să își dorească și să realizeze mai mult în interiorul Uniunii Europene.

Axată pe cele cinci scenarii privind viitorul Europei, prezentate în Cartea Albă publicată de Comisia Europeană în martie 2017, dezbaterea a fost inițiată de cinci personalități locale, fiecare susținând unul dintre scenariile analizate în Cartea Albă privind Viitorul Europei, urmată de o dezbatere mai largă cu cetățenii care, la final, au votat scenariul pe care îl consideră cel mai potrivit pentru un viitor de succes al României în Uniunea Europeană. 

”UE-27 își desfășoară activitatea ca și acum, dar în care anumite state membre doresc să facă mai mult în comun, se formează una sau mai multe „coaliții ale doritorilor”, care conlucrează în anumite domenii de politică. Printre aceste domenii de politică se pot număra apărarea, securitatea internă, impozitarea sau aspectele sociale. Statutul celorlalte state membre este menținut și acestea au posibilitatea de a se alătura ulterior grupurilor care doresc să realizeze mai mult”, arată scenariul 3 – Cei care își doresc mai mult realizează mai mult – , cel care a obținut cele mai multe voturi din partea cetățenilor care au participat la dezbaterea de la Făgăraș.

Dezbaterea publică cu cetățenii de la Făgăraș a fost precedată de cea organizată Piatra Neamț (1 septembrie) și de cea de la Târgoviște (28 august).

Reprezentanța Comisiei Europene în România și platforma media CaleaEuropeana.ro au organizat, cu sprijinul Centrelor Europe Direct, al Ministrului delegat pentru Afaceri Europene și al autorităților locale, o serie de trei dezbateri publice cu cetățenii, câte una în fiecare regiune istorică, intitulate ”Agora – Viitorul Europei”, axate pe cele cinci scenarii privind viitorul Europei, prezentate în Cartea Albă publicată de Comisia Europeană în martie 2017. 

Context

Cartea albă privind viitorul Europei a fost anunțată de președintele Juncker în discursul privind starea Uniunii din 14 septembrie 2016, inițiativa fiind salutată de liderii UE-27 cu ocazia summitului de la Bratislava din 16 septembrie 2016. Ea analizează modul în care Europa se va schimba în următorii zece ani, de la impactul noilor tehnologii asupra societății și a locurilor de muncă, la preocupările suscitate de globalizare și cele în materie de securitate.

Documentul prezintă cinci scenarii, fiecare dintre ele conturând modul în care ar putea arăta Uniunea la orizontul anului 2025, în funcție de alegerile pe care le va face Europa. Scenariile au un caracter ilustrativ,  nu se exclud reciproc și nu sunt exhaustive.

De la discursul președintelui Juncker privind Starea Uniunii din 2016, Reprezentanța Comisiei Europene a organizat/participat la 12 dezbateri și dialoguri pe tema viitorului Europei și a celor cinci scenarii puse în discuție.

 

.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.