VIDEO Interviu EXCLUSIV caleaeuropeana.ro: Horia Georgescu, presedintele ANI: Un alt membru al parlamentului urmeaza, in perioada imediat urmatoare, sa-si piarda mandatul; 15 parlamentari se afla in conflict de interese pentru ca si-au angajat rudele in cabinet

HoriaGeorgescuHoria Georgescu, președintele ANI a acordat un interviu in exclusivitate pentru caleaeuropeana.ro.

„Un alt membru al parlamentului urmeaza, in perioada imediat urmatoare, sa-si piarda mandatul”

 „Nu discut niciodata cu presedintele Basescu, nici macar institutional!”

„Niciun guvern din Romania nu va mai sustine desfiintarea ANI. Parcursul ANI este ireversibil. Am devenit un model institutional”

„15 parlamentari se afla in conflict de interese pentru ca si-au angajat rudele in cabinet”

“Avem foarte multi consilieri locali si judeteni pentru care rapoartele ANI constata incompatibilitati sau conflicte de interese.” 

“Am avut parlamentari care prin influenta exercitata au diminuat bugetul ANI, au incercat sa schimbe legea ANI si au amenintat inspectori ANI.”

 

Interviu cu Horia GEORGESCU – Presedintele Agentiei Nationala de Integritate.

 

INTERVIU REALIZAT DE OVIDIU MARINCEA

 Domnule presedinte, in 2012, au fost 51 de decizii de incompatibilitate declarate definitive de instanta. Este o cifra buna, insa mai sunt incompatibili care ridica inca mana in parlament. Si altii care nu pot sa-si dovedeasca averile, iar acest lucru poate fi sesizat de toata lumea. Pe acestia i-ati ratat?

Nu as spune ca i-am ratat. Eu m-as raporta la cifrele statistice ale ANI din perspecti va ratei de succes care,  in materia incompatibilitatilor, este de 96,4%. Este o munca sustinuta pe parcursul existentei Agentiei Nationale de Integritate care produce rezultate.

Trebuie sa aduc in atentie faptul ca pentru prima oara, in Parlamentul Romaniei, doi membri au fost revocati in timpul mandatului. Mai avem o incompatibilitate definitiva si un alt membru al Parlamentului urmeaza, in perioada imediat urmatoare, sa-si piarda mandatul daca ne uitam la decizia definitiva si irevocabila a ICCJ.

In materie de averi nejustificate si conflicte de interese, ANI abordeaza punctual cazurile si de curand, parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie ( ICCJ  – n.r.) a inceput urmarirea penala pentru 15 membri ai Parlamentului aflati in conflict de interese pentru ca si-au angajat rudele  pe cabinet.

Sunt cifre bune care arata eficienta ANI si impactul ei in societate pentru cresterea increderii cetatenilor in actul de justitie si in special pentru combaterea coruptiei prin mijloace administrative. De fapt asta face ANI: combate  coruptia prin mijloace administrative.  Conceptul de integritate a fost intordus relativ de curand in Europa si in scurt timp ANI a devenit un model de bune practici la nivel  European si international.

 

Cum ii vanati pe cei incompatibili? Va uitati dupa masinile lor, dupa averile lor, apoi ii cautati la integritate?

Sunt situatii punctuale. ANI se poate sesiza din oficiu sau la sesizarea oricarei persoane  fizice sau juridice. In ultimul an, numarul sesizarilor s-a inmultit semnificativ,  ceea ce inseamna ca oamenii incep sa aiba incredere  in ANI si in felul in care aceasta gestioneaza cazurile indiferent de culoarea politica sau nivelul functiei pe care o persoana care ajunge in atentia noastra o are.

 

Asta inseamna ca inca mai functioneaza turnatoria in Romania, nu? Sau e vorba de spiritul cetatenesc, civic, care incepe sa se manifeste si in Romania?

Da, eu  nu as vorbi de turnatorie. In alte state cu traditie este un mod de viata sa semnalezi  probleme referitoare la integritatea persoanelor  publice, fie ca vorbim de functionari sau demnitari.  E foarte bine ca aceste cazuri sunt aduse in atentie

Dar eu nu imi imaginez cum arata o astfel de sesizare din partea unei persoane fizice. Cum arata o astfel de sesizare?

Este la noi pe site un formular tip care explica legislatia, care explica ce ar putea fi sesizat, iar persoanele respective, pe baza declaratiei de avere, pot analiza daca o persoana are probleme sau nu si sa formuleze o sesizare. Acest lucru este binevenit

 

Ce pregatire au inspectorii dumneavoastra?

Conform  legii, inspectorii ANI  trebuie sa aiba studii juridice sau economice. Trebuie sa urmeze procedura de concurs. Avem 35 de inspectori care lucreaza in departamentul respectiv, complet autonomi si au la dispozitie un sistem informatic extrem de avansat.

 

Sunt multi, putini? Sunt suficienti acesti 35 de inspectori?

Politica de resusrse umane urmata de mine este calitate, nu cantitate. In functie de necesitati si de finantare,  putem suplimenta. Avem o echipa foarte tanara, media de varsta este de 28 de ani. O persoana care se angajeaza la ANI se poate integra foarte usor datorita procedurilor puse la dispozitia lor.

 

Este foarte bine ca sunt tineri, probabil mai greu coruptibili, dar si mai usor de speriat. Politicienii va sperie inspectorii? Sunt usor de intimidat?

N-as spune ca ii sperie, dar declaratiile unor oameni politici sunt menite de a pune presiune pe unii inspectori care gestioneaza cazuri. Acest lucru este de nedorit. In fiecare raport al Mecanismului de Cooperare si Verificare este remarcata,  inevitabil,  presiunea politica care se pune pe institutiile statului care combat coruptia.

Nu am avut inspectori care s-au speriat dar am avut parlamentari care prin influeneta exercitata au diminuat bugetul ANI, au incercat sa schimbe legea ANI si au amenintat inspectori ANI. 

Lakatos Petru, fost parlamentar al Romaniei,  a venit in instituie, avea un dosar operational, si a transmis ca va face demersuri pentru scaderea bugetului, ceea ce s-a si intamplat in acel an. Ulterior, Guvernul a fost nevoit sa suplimenteze bugetul. Dar, intre timp, raportul pe justitie a aparut si a fost revocata aceasta problema.  Insusi comisarul european, Cecilia Malmström, a venit in Romania si a punctat acest fenomen.

 

Nu iesiti in presa foarte des. De curand ati iesit intr-un interviu pentru ca  ati fost atacat de Antena 3, despre care se spune ca ar face jocul Puterii. Au reusit sa va sperie?

Nu m-am speriat, dar a fost un linsaj mediatic asupra unui conducator de institutie fara argumente solide, iar in acest sens eu am promovat actiuni in justitie impotriva jurnalistilor si a trustului respectiv. Este instrumentul pe care il am sa ma apar. Referitor la acuzatiile formulate de ei am urmat o procedura de evaluare a averii in cadrul Consiliului National de Integritate care a confirmat ca nu este absolut nicio problema, desi acuzatiile continua sistematic. Vom vedea cum se va pronunta justitia, nu m-au intimidat, dimpotriva, merg mai departe. Eu n-as zice ca trustul respectiv face jocul Puterii, ci ca are o agenda proprie care doreste sa influenteze puterea politica si sa influenteze decizii in anumite insittutii.

 

Cum percepeti miscarile de pe scena justitiei din Romania? Presiunea  politicului asupra justitie va afecteaza activitatea?

Pe noi nu ne afecteaza schimbarile politice. Cadrul  legislativ permite evaluarea managementului ANI printr-un raport in urma unui audit extern independent care urmeaza procedura unei licitatii internationale deschise. Pana in acest moment, managementului agentiei a fost evaluat de o companie foarte prestigioasa de audit. Din acest punct de vedere, ANI  a fost mereu premianta si a adus un plus de valoare Romaniei.

 

Eu va intrebam despre influenta pe care o resimtiti in urma scandalurilor din justitie

N-as putea spune ca ne influenteaza, dar sunt menite a pune presinune. Anumiti membri ai Parlamentului  fac acuzatii fara argumente. Fara a se uita pe statistici, fara a vedea ca cei vizati de ANI fac parte din intreg spectrul politic.

 

Sunteti adesea acuzat de partizanat, ca judecati cu dubla masura

Da, dar din partea unor politicieni se invoca conspiratii oculte. Noi primim sesizari, le verificam  dupa o procedura standard si la sfarsit tragem concluzii. Acesti politicieni care ataca agentia au interese personalel, agenda personala, vor sa ascunda lucruri. Acesta este singurul motiv pentru care adopta acest mod de a se comporta.

 

Aveti o statistica a reusitelor ANI in functie de numarul incompatibililor pe partide politice? Sun mai multi de la USL si mai putini de la PDL?

Nu avem o statistica, dar daca consultati comunicatele ANI, veti vedea ca balanta este destul de echilibrata.

 

Sunteti cunoscut ca fiind omul lui Chiariu, fostul ministru al Justitiei. El v-a adus, practic, in lumina publica. Ce relatii mai aveti cu el?

Nu. Eu am urmat un parcurs profesional normal si fara a arde etape. Am fost specialist in DNA timp de 3 ani, intr-un bioru care verifca fraudele cu fonduri europene. Apoi am fost consilierul lui Tudor Chiuariu, mai tarziu m-am detasat la ANI unde am promovat cu concurs in functia de secretar general, iar in ultimul an, am devenit presedinte al insitutiei.

Asa cum am fost acuzat ca sunt omul lui Chiuariu, am mai fost acuzat ca sunt si omul lui Basescu, si omul lui Emil Boc si cine stie omul cui voi mai deveni…

 

Vorbiti des cu presedintele Traian Basescu?

Nu, nu vorbesc cu presedintele…

Institutional, ma refer.

Nu, nici instituional. Nu am avut discutii cu presedintele Basescu in acest sens si nici nu cred ca sunt necesare. ANI este o structura administrativa autonoma si isi desfasoara activitatea dupa legislatia pe care o avem.

 

Presedintele Senatului, Crin Antonescu, va provoaca, va pomeneste numele, va zgandara.

Este opinia dumnealui, ocupa a doua functie in stat, noi nu raspundem la provocari politice.

 

Colonelul Dogaru a cerut desfiintarea ANI, DNA…

Bine, colonelul Dogaru poate cere multe.

Da, dar premierul Ponta a semnat cererea lui Dogaru. Cat credeti ca va mai functiona ANI?

Parcurusul ANI este ireversibil. A nega existenta ANI inseamna a nega insusi tratatul de aderare al Romaniei la UE. Romania, cand a semnat acel document, si-a asumat infiintarea ANI. Niciun guvern din Romania nu va mai sustine desfiintarea ANI, mai ales ca a devenit un model. Vedem, Franta urmeaza in mare parte modelul romanesc.

 

Colaborati indeaproape cu SRI si parchetele, Registrul Comertului, Fiscul?

Prin lege, noi putem solcita date referitoare la competentele noastre oricarei institutii din Romania. Exista o colaborare foarte buna pe parcursul investigatiilor noastre si nu am ce sa reprosez din acest punct de vedere.

 

          Ce veti face dupa ce nu veti mai fi presedinte ANI?

Deocamdata nu ma gandesc la asta, mai am un mandat de 3 ani, trebuie sa finalizez proiectele incepute, mai ales imbunatatirea activitatii de verificare a declaratiilor de avere si de interese si,  nu in ultimul rand, conflictul de interese, implementarea memorandumului privind controlul ex-ante al achizitiilor publice pe fonduri europene. Acestea sunt proiectele majore care tin si de activitatea ANI si de planul meu de management.

Va ajuta mult informatiile din mass-media?

Da, ne ajuta foarte mult, ganditi-va ca pe langa cei 35 de inspectori mai sunt sute de jurnalisti de investigatii care, utilizand portalul agentiei, cauta in cele peste 4 milioane de declaratii de avere care se regasesc acolo.

 

A crescut numarul cetatenilor persoane fizice care fac sesizari?

Da, a crescut foarte mult mult, 40% dintre cetateni, potrivit sondajelor, au incredere in ANI. Este foarte mult, dupa doar 4 ani de existenta.

 

Nu credeti ca Mecanismul de Cooperare si Verificare pe justitie ar trebui sa inceteze?

Nu. Am auzit aceasta opinie de la foarte multi politicieni. Eu cred ca nu trebuie sa scapam de MCV, ci trebuie sa rezolvam problemele sistemice pe care le avem. Mona Pivniceru zicea ca s-au introdus elemente noi. Nu, Romania a introdus elemente noi prin sincopele legislative, prin incercarea de sumbinare a statului de drept. Sa rezolvam punctual problemele din MCV, si apoi putem vorbi de un mecansim light.

 

Va temeti de cineva?

Nu, nu ma tem de nimeni, si nu am niciun motiv sa fac asta.

 

Aveti dosare in lucru cu nume grele care vor mai aparea in urmatoarea perioada?

Noi nu abordam cazurile in functie de profilul mediatic al persoanei respective.  Sunt sesizari care urmeaza calea solutionarii, pot sa va spun ca avem foarte multi consilieri locali si judeteni pentru care rapoartele ANI constata incompatibilitati sau conflicte de interese.  Acestea au un impact major la nivel local. Vin foarte multe sesizari de la nivel local. Ceea ce este foarte important, pentru ca inseamna ca ajungem exact in inima acelor zone vulnerabile in care cetatenii sunt furati. Intr-adevar, sunt si cazuri gestionate la nivel inalt, perosane care au un profil public aparte si in functie de asta sunt mediatizate.

 

Aveti parghii pentru a declara pe cineva incompatibil in cazul in care acea persoana a reusit sa isi mute averea pe numele rudelor de gradul 1, 2, 3…

 Nu avem toate instrumentele necesare, cadrul legislativ poate fi imbunatatit, dar in momentul de fata ne permite sa ne desfasuram activitatea satisfacator.

 

Deci, daca o persoana isi muta averea pe numele familiei sale nu aveti un cadru legislativ prin care sa il puteti prinde

Depinde. Averea cuiva e dobandita intr-o  anumita perioada  de timp. Chiar daca si-o muta in timpul investigatiei, constatatrea noastra va fi aceeasi. El tot va trebui sa plateasca acea suma de bani potrivit cererii instantei. 

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *