Interviu exclusiv. Robert Abdullin, președinte al Organizației Mondiale a Creditorilor: Liderii europeni trebuie să recitească lucrările lui Marx despre capitalism și să se orienteze spre producție

Robert Abdullin, presedinte al Organizatiei Mondiale a Creditorilor, prezent la Forumul Economic de la Astana, a oferit un interviu in exclusivitate pentru caleaeuropeana.ro, vorbind despre criza economica globala si solutiile viabile de iesire din criza.

Acesta a facut un apel catre liderii europeni de a se concentra asupra nevoilor cetatenilor si de a orienta spre productie si sustinerea IMM-urilor, motorul cresterii economice al Europei.

abdullin robert

Robert Abdullin: Buna ziua, sunt presedintele Organizatiei Mondiale a Creditorilor, as dori sa va multumesc pentru invitatia de a va acorda acest interviu. Misiunea organizatiei noastre, in esenta, vizeaza imbunatatirea situatiei economice globale. In cazul in care este necesar, organizatia noastra creeaza modele pentru guverne si pentru cei din sectoul privat pe care sa le foloseasca pentru a se extinde, pentru a trece la urmatorul nivel de crestere economica. Acaest fapt subliniaza ca nu suntem interesati de teorie, sau de abordari teoretice, ci ne concentram pentru  gasi solutii practice, pentru ceva care sa functioneze.

Calea Europeana: Cum vedeti, in calitate de presedinte al acestei organizatii, situatia actuala? Care sunt principalele riscuri pentru piata si pentru creditori?

Robert Abdullin: Situatia la nivel global este foarte dinamica, este timpul sa actionam spre schimbare. Lumea deja se afla in schimbare, asa ca situatia actuala va inceta la un moment dat pentru ca nu este consistenta. Cred ca administratia o va stabiliza, insa va mai dura aproximativ 1 sau 3 ani, iar fluxul monetar international isi va gasi noi proprietari. As spune ca acum se afla in al 4-lea stadiu sau moment din cadrul circularii banilor la nivel international. In prezent, puterile care au un flux important de bani internationali incearca sa gaseasca potentiale proiecte in care sa investeasca cu mai putine riscuri, cu mai putine pierderi de bani. Investitorii majori nu mai cauta sa isi investeasca banii in fonduri de pensii, cauta afaceri din sectorul privat, in afaceri mai concrete. Cu siguranta sunt interesati de afacerile cu tehnologii si as vrea sa subliniez cca urmatorul pas in circulatia banilor va fi acel punct in care banii vor luati de la investitorii asiatici, unde au fost investiti inainte, si directionati catre afaceri mai mici, concrete.

Calea Europeana: Deci banii vor fi retrasi din Asia? Incotro se vor duce?

Robert Abdullin: Da, iar cand raspund acestei intrebari, ma gandesc si la Europa. Europa are o sansa uriasa de a recupera si de a- si readuce banii pe care i-au investit in Asia. Si sunt multi cei care recomanda ca Europa (ma refer la lideri, politicieni) sa revina la elementele de baza si sa reciteasca cartea lui Marx despre capitalism.

pelhamCalea Europeana: Europa de Est este foarte familiara cu ideile lui Marx.

Robert Abdullin: De fapt, Europa de Est a uitat foarte mult.

Calea Europeana: Considerati ca una din explicatiile pentru problemele economie ar fi aceasta? Ca au uitat despre capitalism?

Robert Abdullin: Da, as spune ca asta s-a intamplat. Trebuie sa lucreze si sa se concentreze pe productie, guvernele ar trebuie deja sa orienteze spre aceasta directie, sa revina spre productia  intreprinderilor mici si mijlocii. Politica multor tari europene, decizii care se iau acum, ar trebui schimbate. Au acceptat provocarea crizei, insa nu au luat in considerare ce se va intampla pe viitor, sau pe termen lung.

Calea Europeana: Deci liderilor europeni le lipseste viziunea in acest moment?

Robert Abdullin: Nu au o abordare profesionala si nu au o strategie pe termen lung. Economiile din majoritatea tarilor europene nu sunt un ideal in acest moment, este un fapt concret asta. Te poti uita la masurile luate, precum cele de crestere a taxelor pentru a obtine mai multi bani. Aici as dori sa fac o analogie. Guvernele se folosesc de aceste taxe ca de o vaca de la care vor sa obtina lapte fara sa o hraneasca. Asta vor ei, mai exact. Si aici ne referim la IMM-uri, ele reprezinta vaca ce ar putea sa produca lapte  in Europa, dar trebuie sa o si hraneasca, sa investeasca in strategia pe termen lung prin sprijinirea acestor IMM-uri. Pentru a rezolva problema somajului trebuie sa ai grija de productia din tara astfel incat oamenii sa poata cumpara iar oportunitatile sa creasca.

Calea Europeana: Ieri, dl Romano Prodi, fost presedinte al Comisiei Europene declara ca nu este de acord cu decizia liderilor germani pentru ca dus la rezultate proaste. SUA si Asia isi revin, Europa este singura care stagneaza.

Robert Abdullin: Europa este o uniune foarte puternica, si sunt puternici pentru ca au o istorie in spate, dar cetatenii au trecut prin foarte multe, merita ceva mai bun. Toti trebuie sa inteleaga si sa accepte faptul ca nu vor avea crestere economica pana cand nu se vor reorienta catre productie, iar asta se vede in ratele ridicate ale somajului. Guvernele europene au fost alese de catre cetateni iar acum trebuie sa ii asculte si sa creeze o strategie pentru a-i ajuta, a avea grija de ei.

Calea Europeana: Unde este problema mai exact? La nivel european sau la nivel national?

Robert Abdullin: As spune ca este o problema complexa, probabil ambele sunt responsabile 50-50%, tocmai pentru ca sunt interconectate. Multi oameni fac greseli, dar e timpul ca guvernele si actorii europeni sa conceapa o strategie de a aduce inapoi investitorii, de a avea proprii lor investitori si sa creeze oprtunitati pentru ei. Pentru a putea face asta, trebuie sa scada valoarea taxelor, asa incat totoi acesti bani care nu mai sunt pe teritoriul lor sa se intoarca. Trebuie sa gandeasca o strategie de a trage investitori externi, totodata, pentru ca au nevoie si de acestia si sa creeze oprtunitati pentru toti.

Calea Europeana: Cum vedeti riscurile pentru Europa de Est si pentru Romania, in mod particular?

Robert Abdullin: Cred ca tara dvs. este capabila sa isi restabileasca cresterea economica si economia, insa pentru a putea face acest lucru, trebuie sa exploreze oportunitatile locale, trebuie sa aiba capacitate de produtie. Romanii sunt oamenii muncitori si aveti sanse sa produceti ceva in aceasta directie. Va fi greu fara sprijinul zonei euro, dar ei fac greseala ca nu se gandesc si la tarile lor pe termen lung, pare sa le pese de viitorul zonei euro, dar i-au facut mai mult rau decat bine. In concluzie, as vrea sa spun ca sper ca Europa se va trezi inainte sa isi piarda tot potentialul, a avut intotdeauna un potential imens in interiorul tarilor sale. Pentru moment, au luat masuri gresite si exista sansa sa piarda potentialul si de-abia dupa aceea sa realizeze ca asta era un semnal de alarma. Guvernelor si institutiilor europene as vrea sa le spun: aveti grija de cetatenii vostri, pentru ca ei v-au ales, au avut incredere in voi si inca au incredere ca puteti avea grija de ei si ca veti lua masurile necesare pentru a le imbunatati calitatea vietii.

 

parteneriat astanaCaleaEuropeana.ro va transmite informatii in calitate de partener media oficial din Romania al Forumului Economic de la Astana, editia a VI-a.
Interviu realizat de Dan Carbunaru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.