INTERVIU Viorica Dăncilă (S&D): Schimbul de bune practici reprezintă o soluție pentru combaterea sărăciei în rândul copiilor, însă efortul trebuie să fie unul conjugat

Europarlamentarul Viorica Dăncilă (PSD, S&D) a organizat pe 28 martie, în Parlamentul European, conferința „Combaterea sărăciei în rândul copiilor”, eveniment ce a avut scopul de a atrage atenția asupra acestui capitol îngrijorător și de a identifica modalități prin intermediul cărora fenomenul să fie redus sau chiar combătutut în România, statul din UE cu cel mai mare procent al copiilor aflați în risc de sărăcie.

Totodată, au fost aduse în discuție recomandările în domeniu ale Uniunii Europene și ale organizațiilor internaționale, dar și modul în care statele dau dovadă de bune practici în implementarea acestora.

Eurodeputatul a acordat un interviu pentru Calea Europeană în cadrul căruia a abordat principalele măsuri ce pot fi luate la nivel național, precum și la cel european, dar a vorbit și despre bunele practici și cum le poate valorifica România.

Violeta Dan: Bună ziua, doamnelor și domnilor, ne aflăm în Parlamentul European unde am participat la conferința „Combaterea sărăciei în rândul copiilor”, eveniment organizat de doamna europarlamentar Viorica Dăncilă, prilej cu care au fost abordate problemele cu care se confruntă copiii, dar au fost identificate și modalități prin intermediul cărora riscul de sărăcie să fie eradicat din rândul acestora. Bună ziua doamna Dăncilă și vă mulțumesc pentru acest interviu. Având în vedere că 47% dintre copii se află în risc de sărăcie în România, însă aceștia sunt distribuiți neuniform la nivelul țării, care ar putea fi măsurile luate atât de către guvernul României, dar și de către societatea civilă, ONG-uri în vederea eradicării acestui de decalaj și chiar eliminării riscului de sărăcie.

Viorica Dăncilă: Cu siguranță sunt măsuri care trebuie să cuprindă mai multe aspecte. Vorbim de sărăcia în rândul copiilor, de multe ori aceasta fiind dată de sărăcia părinților, este dat de nivelul redus de educație ai părinților, este dat de familii monoparentale, este dat de faptul că există zone în care gradul de dezvoltare este mult mai mic decât în alte zone. Așadar am dorit să identificăm mai multe soluții pentru copii, ne gândim la aceștia: construirea unor creșe, a unor grădinițe, asigurarea părinților pentru a le oferi o viață bună copiilor, mai avem în vedere veniturile părinților, la locurile de muncă pentru părinți, la acordarea unor șanse dezvoltare a unor localități care sunt mai puțin dezvoltate. Am vorbit despre faptul că trebuie să avem un efort conjugat, la nivel local, județean, național, pentru a putea să vorbim de o combatere cu adevărat reală a sărăciei în rândul copiilor. Această sărăcie este de multe ori legată și de proiectele europene, de fondurile europene. Aici mă refer și la dezvoltarea rurală, avem nevoie de fonduri pentru dezvoltarea rurală și de  investirea a cât mai multor fonduri în mediul rural, având în vedere că cel mai mare procent al sărăciei în rândul copiilor se află în mediul rural. Este legat de politica de coeziune, de aceste fonduri care ne permit să investim în locurile mai puțin dezvoltate față de cele mai de cele al căror grad de dezvoltare este mai mare, dar și de ceea ce putem face pentru ca mult mai mulți copii să aibă acces la servicii minime, servicii de sănătate, de educație, ca să își poată continua școala, pentru a putea cu adevărat să le oferim o șansă pentru viitor.

Violeta Dan: În ceea ce privește demersurile Parlamentului European, care sunt măsurile prin care această instituție, dar și europarlamentarii români, le întreprind pentru eradicarea sărăciei în rândul copiilor?

Viorica Dăncilă: De aceea am spus că este necesar să avem un efor conjugat la nivel european, național, local. Din punct de vedere al Parlamentului European trebuie să ne gândim la amendamente, la rapoarte, la ceea ce putem face pentru a susține politicile care ajută la învestirea fondurilor europene în România. Aici mă refer, după cum am spus anterior, la politica de coeziune, la fondurile pentru politica de coeziune, pentru politica agricolă comună, la fondurile care vizează susținerea tinerilor pentru a-și deschide o afacere sau a-și găsi un loc de muncă, mă gândesc la garanția pentru tineret, mă gândesc la o pensie minimă, la un salariu minim, la ceea ce putem face pentru a investi în mediul rural sau mediile mai puțin dezvoltate. Cred că la nivel european putem aduce în discuție, așa cum îmi doresc, egalitatea de gen în multe dintre politicile europene. În comisia de muncă, ca vicepreședinte al Socialiștilor și Democraților europeni, Maria João Rodrigues a propus o garanție pentru copii și cred că poate reprezenta una dintre soluțiile pentru combaterea sărăciei în rândul copiilor. Bineînțeles, după cum am spus, aceasta nu este singura metodă dar orice lucru pe care îl putem face este să ajutăm copiii să ducă o viață normală și în aclași timp copiii care se culcă flămânzi seara să aibă o masă. Efortul nu este prea mare pentru a putea contribui la acest lucru și, așa cum am menționat la sfârșitul conferinței, cred că fiecare dintre noi, văzând ce este în jurul nostru, putem face fapte bune. Totuși, cei care au puterea deciziei, cei care pot prin activitatea lor să aducă un plus, trebuie să îi aducem în jurul acestei teme, care cred că este prioritară pentru fiecare dintre noi, și mai ales pentru femei. Viitorul nostru sunt copiii, tinerii, și trebuie să privim cu seriozitate acest lucru, nu numai la nivel declarativ.

Violeta Dan: S-a discutat în cadrul dezbaterii despre bunele practici în alte state membre. Cum pot fi valorificate acestea în vederea combaterii acestui fenomen în țara noastră?

Viorica Dăncilă: Schimbul de bune practici cred ca este o soluție și o putem folosi. Dacă în România avem 47% rata sărăciei, avem alte state europene în care acest procent este de 14%. Putem vedea ce s-a făcut acolo. Bineînțeles, nu putem copia întocmai modelul, sau totul dintr-o data, dar cu siguranță pot fi preluate anumite programe care se pliază pe realitatea din România.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *