Întrebarea anului 2012: Cum injectăm bani în economie când bugetul şi băncile se restrâng

Marea întrebare a anului 2012 va fi cum se poate injecta “substanţă financiară” în economie într-un context în care politica fiscală dă un impuls prociclic de contracţie, iar creditul se va scumpi din cauza evaporării lichidităţilor externe, spune Claudiu Cercel, vicepreşedinte executiv pentru pieţele financiare la BRD-SocGen, a doua mare bancă de pe piaţă. 

Bancherul crede că România trebuie să-şi creeze alţi piloni de finanţare, să se gândească la mecanisme mai inovative, eventual tangente la piaţa de capital, atât timp cât nu se va putea baza nici pe cheltuieli bugetare mari, nici pe credite bancare generoase, nici pe finanţări de pe bursa locală.

“Se conturează un tip de evoluţie în 2012 care va fi prociclică. Atât din punctul de vedere al politicii fiscale, care dă un impuls de contracţie economică prin noua ţintă de deficit bugetar, cât şi din punctul de vedere al disponibilităţii finanţărilor bancare.” Cercel afirmă că speranţele de ieftinire a creditului – în principal a celui în euro – ar trebui lăsate deoparte. “Nu putem asista la o ieftinire a creditelor, ci dimpotrivă. Trebuie înţeles foarte clar că raritatea resurselor în euro presează preţul creditelor în euro. Poate pe lei presiunea nu este aceeaşi pentru că BNR continuă să facă injecţii de lichiditate.” El spune însă că nevoia de lichiditate în euro ajunge să influenţeze şi preţurile la lei pentru că unele bănci recurg la operaţiuni de swap pentru a-şi acoperi necesarul de valută.

Bancherul susţine că dintre toate componentele care formează costul unui credit, doar segmentul legat de costurile generale ale băncilor poate suporta optimizări, pentru că în rest – fundingul, costul capitalului şi pricingul creditului – toate suferă de prociclicitate şi presează în sensul scumpirii.

Ce se poate face pentru ca măcar canalul creditării în lei să rămână accesibil?  “BNR trebuie să-şi consolideze poziţia de creditor net al sistemului bancar şi să injecteze lichidităţi dacă ne punem problema stimulării creditului în moneda locală.” Băncile deţin portofolii importante de titluri de stat şi astfel pot accesa cu uşurinţă refinanţări de la BNR, care deja de şapte săptămâni organizează lunea operaţiuni repo (furnizare de lichiditate contra titluri de stat). BRD are titluri de stat de peste 1,3 mld. euro, reprezentând circa 12% din bilanţ.Aproximativ 65% din portofoliu este în lei, iar restul în euro.

Articolul integral de pe ZF.ro poate fi citit aici.

Sursa articol: ZF.ro

Sursa foto: tallinnnews.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.