Ioan Mircea Paşcu în dialog cu ministrul ungar de externe: „Candidatura Turciei la Uniunea Europeană este o problemă strategică”

Vicepreședintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European (AFET), Ioan Mircea Paşcu, l-a interpelat joi pe János Martonyi, ministrul ungar de externe, privind dublul statut al Turciei de stat candidat la Uniunea Europeană şi de putere regională majoră.

Potrivit unui comunicat de presa transmis de europarlamentarul PSD catre caleaeuropeana.ro,  Martonyi, care reprezintă preşedinţia ungară a Consiliului Uniunii Europene, a fost invitat de AFET pentru a prezenta evoluțiile recente în procesul de extindere și situația din Balcanii de Vest. După ce a mulţumit ministrului Martonyi pentru „împărtăşirea perspectivelor adevăraţilor decidenţi ai UE în importanta problematică a extinderii”, Paşcu a ridicat problema statutului actual al Turciei: „Cum se poate reconcilia dublul statut al Turciei de candidat la UE şi de putere regională din ce în ce mai semnificativă – o putere care creşte într-o zonă care a avut, în mod constant, o importanţă crucială pentru Uniune?” Reprezentantul preşedinţiei ungare, al cărei mandat se încheie la 30 iunie, a răspuns că nu vede „nici o contradicţie între statutul Turciei de potenţial membru al Uniunii Europene şi statutul de viitoare putere regională”.

 

Martonyi a subliniat: „Imensa provocare cu care ne confruntăm este dacă vrem Turcia în Uniune sau în afara acesteia. După ce am analizat această problemă cu cea mai mare atenţie, am ajuns la concluzia ca este mai bine ca Turcia sa fie admisă, chiar dacă înţelegem că există poziţii care susţin contrariul”. „Recomandarea mea este că trebuie să continuăm negocierile şi să eliminăm problemele politice  atât ale Uniunii Europene cât şi ale Turciei  pentru a reuşi să convingem că admiterea Turciei este în interesul strategic al Uniunii” – a concluzionat ministrul ungar de externe.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.