Iosif Matula (PPE, PDL): minimum 3 ore de sport pe săptămână în şcolile din UE

Parlamentul European a început dezbaterile asupra proiectului de raport „Dimensiunea socială a sportului”, întocmit de către grupul Popularilor Europeni, din care face parte şi europarlamentarul arădean Iosif Matula.

Documentul a fost întocmit în urma consultărilor cu părţile interesate, pe parcursul unui an. Acesta face referire la o multitudine de aspecte legate de sport, dintre care amintim: încurajarea participării femeilor în activităţile sportive, dar şi în conducerea organizaţiilor în domeniu, crearea de locuri de muncă prin sport, promovarea mobilităţii sportivilor, încurajarea activităţilor de voluntariat în sport, dar și prevenirea dopajului, reglementarea pariurilor sportive, măsuri împotriva violenţei pe stadioane şi a huliganismului, „Sportul ocupă un loc important în economia europeană, deoarece oferă, direct sau indirect, locuri de muncă pentru aproximativ 15 milioane de persoane, adică pentru 5,4 % din populaţia activă. De asemenea, sportul reprezintă o valoare adăugată anuală de aproximativ 407 miliarde de euro, respectiv 3,65 % din PIB-ul european, întrucât avântul său economic contribuie la realizarea obiectivelor Strategiei Europa 2020” este de părere europarlamentarul Iosif Matula, potrivit unui comuncat remis Calea Europeana.

Raportorul consideră că promovarea beneficiilor pentru sănătate ale sportului trebuie să ţină cont de responsabilitatea statelor membre. „Programele educaţionale ale statelor membre trebuie coordonate, astfel încât să le permită tinerilor sportivi să îmbine studiile cu antrenamentele sportive.Trebuie depuse toate eforturile în vederea prevenirii infracţiunilor care constituie o ameninţare pentru sport, precum spălarea de bani, aranjarea meciurilor, traficul de persoane şi exploatarea minorilor. La nivelul UE, trebuie acordată atenţie unor probleme mai importante precum dopajul, traficul, mobilitatea atleţilor, rasismul şi violenţa în sport”, spune Iosif Matula.

De asemenea, statele membre sunt chemate să interzică accesul pe stadioane al fanilor care s-au manifestat violent sau au adoptat un comportament discriminatoriu, sugerându-se crearea unui  registru european al celor cărora li s-a interzis accesul pe stadioane.

În activitatea sa, europarlamentarul Iosif Matula a insistat asupra atenţiei care trebuie acordată atât sportului profesionist, cât şi celui pentru amatori. Acesta a cerut Comisiei Europene să urmărească mai îndeaproape implementarea legislaţiei europene privind obligativitatea a minim 3 ore de sport pe săptămână în şcolile din toate statele membre, inclusiv România.

Sursa foto: remuscernea.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.