Irak: Premierul a decis organizarea alegerilor anticipate

Premierul irakian, Nuri al-Maliki, a cerut alegeri anticipate, în momentul în care ţara este afectată de o gravă criză politică începută în urmă cu şase luni, se arată într-un comunicat oficial, potrivit Adevarul.ro.

“Din cauză că celelalte părţi implicate refuză să se aşeze la masa negocierilor, şi continuă să provoace crize politice succesive care afectează grav interesele supreme ale poporului irakian, premierul se vede obligat să convoace alegeri anticipate”, se menţiona în comunicat.

Irakul se confruntă cu o criză politică declanşată în decembrie, în momentul retragerii trupelor americane, impulsionată de Iraqiya, bloc laic dominat de suniţi, care îl acuză pe Maliki de acaparare a puterii, relatează AFP, citată de Mediafax.

Liderii kurzi şi blocul şefului şiit, Moqtada Sadr, au intrat şi ei în conflict cu Maliki, care a ajuns la putere în 2006 şi a continuat să conducă ţara după alegerile legislative din 2010. Mandatul legislaturii actuale se va termina în 2014.

Preşedintele Parlamentului, Oussama al-Nujaifi, a declarat în urmă cu o săptămână că deputaţii care sunt împotriva lui Maliki vor cere în viitorul apropiat o audiere a premierului, într-o nouă tentativă de a obţine un vot de neîncredere.

Criza politică a paralizat guvernarea, în special Parlamentul, unde nu a fost votată nici o legislaţie semnificativă, excepţie făcând cea a bugetului, în timp ce alte măsuri, cum ar fi o lege care reglementează sectorul petrolier, au fost reportate.

Foto: en.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *