Iran: Parlamentul a votat alocarea a jumătate de miliard de dolari pentru dezvoltarea programului balistic al țării

Parlamentul iranian a votat duminică alocarea a 520 de milioane de dolari (440 de milioane de euro) pentru dezvoltarea programului balistic al Iranului și pentru consolidarea activităților regionale ale Gardienilor Revoluției, armata de elită a regimului de la Teheran, transmite France Presse.

”Americanii ar trebui să știe că aceasta nu este decât prima noastră acțiune”, a avertizat președintele parlamentului iranian, Ali Larijani, după anunțarea votului cu o majoritate covârșitoare în favoarea unui set de măsuri destinate ”să facă față acțiunilor teroriștilor Statelor Unite în regiune”, informează Agerpres.

Votul din Parlamentul de la Teheran survine la o lună distanță după ce Iranul a fost sancționat de către administrația Trump pentru a arăta dezacordul cu privire la politica externă a Teheranului, în pofida faptului că SUA au anunțat respectarea termenilor tratatului de înghețare a programului nuclear semnat în 2015.

Sancţiunile, anunţate împreună cu şefii departamentelor de Stat, Trezorerie şi Justiţie, vizează 18 indivizi şi entităţi care, conform administraţiei, sunt implicate în programe balistice, import de armament şi furt de software.  

De altfel, sancțiuni suplimentare fuseseră decise și în luna februarie, atunci când 12 persoane și 13 entități bănuite că au avut o contribuție la programul iranian de rachete balistice au fost cuprinse pe lista măsurilor restrictive ce constau în interzicerea accesului lor la sistemul financiar american și a afacerilor cu companii din SUA.

Noua stare de deteriorare a raporturilor dintre Washington și Teheran a fost alimentată încă din campania electorală din SUA, când Donald Trump a pus la îndoială acordul nuclear dintre marile puteri și Iran. La finalul anului trecut, Congresul SUA a dispus prelungirea sancțiunilor aplicate Iranului cu zece ani, măsură ce l-a determinat pe președintele iranian, Hassan Rouhani, să își anunțe intenția de a construi nave cu propulsie nucleară.

Tensionarea suplimentară a venit, la începutul acestui an, atât prin testele balistice iraniene, cât și prin decizia lui Donald Trump de a interzice intrarea în Statele Unite a imigranților din șapte țări din Orientul Mijlociu, inclusiv Iran.

Grupul P5+1 din care fac parte marile puteri ( China, Franța, Rusia, Marea Britanie, SUA și Germania) au semnatt în anul 2015 un acord cu Iranul prin care Teheranul își ia responsabilitatea să limiteze activitățile atomice în schimbul relaxării sancțiunilor internaționale. Preşedintele SUA, Donald Trump, şi Israelul contestă acordul nuclear semnat cu Iranul.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.