IRES-trei sferturi dintre romani i-ar sfatui pe tineri sa plece din tara. Viitorii pensionari indeamna viitorii contribuabili sa plece

Concluziile acestui studiu sunt o dovadă nouă că nu vom avea pensii, pentru simplul motiv ca nu va avea cine sa le plateasca. Profesorul Vasile Dancu a acceptat sa vorbeasca intr-un interviu acordat pentru caleaeuropeana.ro, despre starea in care se afla astazi romanii.

“Exista o ingrijorare fata de clasa politica, aceasta trebuie schimbata, spune profesorul Dancu. Ar trebui sa avem un plan de dezvoltare, avem o speranta emotionala, care nu se suprapune pe nimic. Sunt elemente de speranta nevrotica. Fukuyama spunea despre capitalul social ca este dependent de incredere. Societatile cu grad mare de incredere sunt cele mai performante.

La noi asistam la o retragere din spatiul public. Avem nevoie de schimbari majore in institutii, ale regulilor. Marea neincredere o putem vedea in cei care se uita acasa, la televizor, la cancanuri, dar si la cei care nu se duc la vot. Este si o rezultanta a ceea ce vedem in media sau in relatiile interpersonale, in tensiunile din spatiul public, coruptie sau neconcilierea politicienilor.

Ne refugiem acasa sau la biserica. E foarte greu sa intorci o astfel de tendinta. Ar trebui mult timp, sau ceva dramatic sa se intample. Optimismul de acum e unul fatalist, dar daca vom reusi o schimbare, opinia publica va reactiona. Nu e osificata, iar cele mai mici schimbari pot produce entuziasm colectiv. Pe baza entuziasmului se poate naste economia secundara”, mai crede Vasile Dancu.

Românii sunt îngrijoraţi, fatalişti, nefericiţi, rezervaţi dar în acelaşi timp optimişti şi mândri că sunt români.

O arată datele rezultate din studiul despre starea naţiunii realizat, în septembrie, la nivel naţional, de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES.

Studiul analizează care sunt cele mai mari îngrijorări si probleme ale românilor, dar deopotrivă scanează mentalul colectiv în ceea ce privesc resorturile în care oamenii își găsesc fericirea și își fac proiecțiile de viitor.

În contextul permanentizării crizei economice, studiul pune accent pe percepțiile românilor cu privire la traiul de zi cu zi, dar și asupra posibilităților de a depăși grijile cotidiene.

Printre cele mai mari îngrijorări ale românilor, în momentul de față, se afla: nivelul corupției, salariile, sistemul de sănătate și prăpastia dintre oamenii bogați și cei săraci, în legătură cu care sunt îngrijorați peste 80% dintre respondenți.

Cea mai importantă problemă a țării identificată de respondenţi este lipsa locurilor de muncă.

Situația economică a țării este percepută ca fiind proastă sau foarte proastă în acest moment de către 81% dintre respondenți, în timp ce doar 15% consideră că aceasta este bună sau foarte bună.

Lipsa banilor şi starea materială în general este identificată de respodenţi ca fiind cea mai mare problemă personală.

Există mai mulţi români nefericiţi decât fericiţi (47% vs. 40%), în timp ce 12% dintre români nu se consideră nici fericiți, nici nefericiți.

Mai mult de jumătate dintre români (58%) cred că situația economică actuală a țării este mai proastă sau mult mai proastă decât cea existentă înainte de 1989.

Românii sunt totuşi optimiști, 52% dintre ei considerând că peste 5 ani economia țării va merge mai bine, în timp ce 11% consideră că aceasta va fi la fel, iar 26% sunt de părere că va fi mai proastă.

Românii cred însă că majoritatea conaţionalilor (63%) sunt mai nefericiţi decât înainte de 1989.

73% dintre români l-ar sfătui pe un tânăr care are șanse să își găsească un loc de muncă în străinătate să plece, în timp ce doar 25% l-ar sfătui să rămână în România.

8 din 10 români cred că majoritatea oamenilor încearcă să profite de pe urma celorlalți, în timp ce 4 din 10 nu se simt în siguranță.

Mai mult de 90% dintre respondenți sunt de părere că majoritatea oamenilor bogați din România au făcut avere în mod necinstit, în timp ce doar 4% consideră că aceștia au făcut avere în mod cinstit.

85% dintre românii care cred în Dumnezeu (95%) se bazează în mare sau foarte mare măsură pe ajutorul divin atunci când au greutăți, iar 45% sunt de părere că lucrurile ar merge mai bine în România dacă liderii religioși s-ar implica în politică (20% – sigur da, 25% probabil da).

Ancheta a fost realizată telefonic, pe un eșantion reprezentativ la nivel național de 1383 de indivizi de 18 ani și peste.

Puteti afla mai multe detalii din raportul de cercetare sau din analiza datelor acestuia.

Sursa articol: Institutul Român pentru Evaluare și Strategie.

Sursa foto: successbudget.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *