Irlanda, “tigrul celtic” cu datorii de 100 de miliarde de euro

Nici nu au apucat să-şi tragă bine sufletul după ce au ajutat Grecia, că Uniunea Europeană (UE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) trebuie să găsească soluţii pentru un nou stat ajuns în impas financiar: Irlanda. A fost nevoie de o perioadă bună pentru ca irlandezii să recunoască că se află într-o situaţie financiară dificilă şi că au nevoie de ajutorul organismelor internaţionale.

Dintr-o ţară cu o economie dintre cele mai dinamice din Europa, „tigrul celtic” se prezintă, astăzi, schimbat la 180 de grade. Vorbim despre un deficit public record, de circa 32% din produsul intern brut (PIB) la sfârşitul anului. Cifra este de peste 10 ori mai mare decât decât limita admisă de 3% pentru un membru al Zonei Euro. In plus, datoriile statului ajung la circa 100 de miliarde de euro, iar rata şomajului, de  13,2% în prezent, continuă să crească .

Irlanda dă cărţile pe faţă

Impinsă de la spate de investitori, Irlanda a recunoscut: “Avem nevoie de ajutor!” Organismele internaţionale au reacţionat pozitiv, dar au impus şi o condiţie: Dublinul trebuie să-şi ia angajamentul că va reduce substanţial datoria şi deficitul bugetar în următorii ani şi că va reforma sistemul bancar. “De acord”, a spus Irlanda. Zis şi făcut. Din momentul în care irlandezii au acceptat să dea cărţile pe faţă, s-au şi pus pe treabă şi Guvernul a prezentat cel mai auster buget din istoria recentă a statului. Ca să cităm o veche vorbă românească, de anul viitor, statul “va tăia şi spânzura”. Circa 25.000 de bugetari îşi vor pierde locul de muncă. In plus, salariul minim se va reduce cu un euro pe oră, până la 7,65 euro pe oră, TVA-ul va creşte cu 1% până la 22% in 2011, urmând ca în 2012 să ajungă la 24%. Mai mult, se vor introduce şi noi taxe, cum ar fi taxa pe proprietate, care îi va face pe irlandezi să scoată din buzunar încă 200 de euro pe an.

Autorităţile irlandeze spun că adoptarea acestor măsuri drastice pe o perioadă de patru ani este absolut necesară pentru a împiedica extinderea crizei, dar şi pentru ca Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional să aibă încredere să-i susţină financiar. Organismele internaţionale au fost de acord să împrumute Irlanda cu circa 85 de miliarde de euro. Banii provin din Mecanismul European pentru Stabilitate Financiară, un fond de garanţii de 440 de miliarde de euro înfiinţat în primăvară pentru a proteja uniunea monetară.

Dacă totul merge conform planului, Guvernul de la Dublin speră ca în 2011 să aibă o creştere economică de 1,7% şi să facă economii de 15 miliarde de euro, echivalentul a circa 10% din PIB-ul anual. “O estimare prea optimistă”, cred însă unii economişti. Comisia Europeană le dă dreptate şi anticipează un avans de numai 0,9% anul viitor.

Băncile –  cea mai mare  vulnerabilitate a Irlandei

Băncile irlandeze sunt în centrul crizei economice. Populaţia  a început să-şi retragă în număr mare banii din bănci, iar încrederea investitorilor atârnă de un fir de aţă. Guvernul a injectat 50 de miliarde de euro în sistemul bancar, adică o treime din PIB. O sumă mare, dar cu care nu poate fi acoperită decât o mică parte din datoria către băncile din străinătate, care se ridică la circa 800 de miliarde.

Guvernul încearcă cu ajutorul UE şi FMI să pună un „pansament” pe buba Irlandei şi să restructureze radical sectorul bugetar. In primul rând, trebuie să dispară dependenţa totală de Banca Centrală Europeană, care ajunge în prezent la circa 27 de miliarde de euro. In al doilea rând, băncile irlandeze vor trebui să-şi limiteze activitatea şi să renunţe la cea mai mare parte a activelor pe care le deţin în străinătate. Veste bună pentru investitorii interesaţi, care vor beneficia astfel de un discount semnificativ.

Domino cu ţările UE … Care-i următoarea?

Prin acordarea ajutorului de 85 miliarde de euro Irlandei, organismele internaţionale speră să oprească jocul de domino iniţiat de Grecia, în care a intrat şi Irlanda şi la care ar putea participa cât de curând şi Spania şi Portugalia, potrivit analiştilor financiari. Aceste ţări au mari probleme în atingerea ţintei de deficit bugetar pentru acest an. In plus, oficialii UE şi FMI speră că decizia va stabiliza pieţele financiare, unde dobânzile plătite de statul irlandez pentru împrumuturi au crescut la niveluri alarmante.

Zona Euro… în pericol?

Euro a avut anul acesta cea mai slabă evoluţie după 2005. Iar viitorul nu sună mai bine. Potrivit unor analişti în pieţe valutare citaţi de Bloomberg, evoluţia negativă se va menţine şi în perioada următoare din cauza tensiunilor provocate de situaţia din Irlanda, dar şi din Portugalia, Spania şi alte ţări, care se confruntă cu datorii, mari deficite bugetare şi de cont curent. Situaţia este şi mai gravă dacă ţinem cont de faptul că aceste ţări nu au monedă proprie şi nu pot reduce dobânzile.

De la începutul anului, moneda unică s-a depreciat cu 6,7%. Asta după ce anul trecut înregistrase un avans de 2,51. Standard Chartered anticipează că euro ar putea ajunge la 1,2 dolari pe unitate până la jumătatea lui 2011, de la circa 1,33 dolari pe unitate în present.

Miza revenirii pe creştere a Irlandei este foarte mare, iar dacă situaţia nu se va redresa în curând, supravieţuirea Zonei Euro este în pericol, crede preşedintele Consiliului UE, Herman Van Rompuy. Iar germanii sunt de acord şi spun că viitorul monedei unice europene depinde de depăşirea crizei bugetare irlandeze.

De la creştere spectaculoasă la declin drastic

În perioada 2000-2007, Irlanda a cunoscut o perioadă de “boom imobiliar”, în care economia a avansat spectaculos. Din 2008, euforia s-a transformat în coşmar. Piaţa imobiliarelor a început să alunece pe o pantă negativă. În prezent, sunt peste 300.000 de locuinţe noi construite în acea perioadă care nu îşi găsesc cumpărători. Timp de aproape doi ani, Irlanda a încercat să se lupte singură cu probleme existente, însă anul acesta, a renunţat la mândrie şi a cerut ajutorul organismelor internaţionale.

Raluca Știrbeț

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *