Irlanda a eliminat restricţiile pe piaţa muncii pentru români. Mariana Câmpeanu: Este un pas firesc în direcţia unei mobilităţi depline pentru lucrătorii români

Guvernul irlandez a eliminat toate restricţiile privind accesul pe piaţa muncii pentru muncitorii din România şi Bulgaria, măsuri care datau de la aderarea celor două state la UE acum cinci ani, relatează cotidianul Irish Times în ediţia electronică, potrivit Mediafax.

Măsura vine în urma unei scăderi puternice a numărului de români şi bulgari care călătoresc în Irlanda în căutarea unui loc de muncă. În plus, aceasta vine la câteva luni de la solicitarea Comisiei Europene către guvernul irlandez de a examina necesitatea actuală a restricţiilor.

“A devenit clar că baza pentru continuarea restricţiilor privind accesul pe piaţa muncii pentru cetăţenii români şi bulgari este discutabilă”, arată un comunicat al Departamentului irlandez pentru muncă, afaceri şi inovaţie.

“Astfel, guvernul a decis avansarea imediată a datei de acces pe piaţa muncii al cetăţenilor bulgari şi români”, adaugă Departamentul.

Examinarea care a urmat solicitării Comisiei Europene de a analiza eliminarea restricţiilor privind accesul pe piaţa muncii a ţinut cont printre altele de numărul de aplicaţii pentru permise de muncă venite din România şi Bulgaria.

“De la un vârf în 2003, numărul celor care căutau deun loc de muncă în Irlanda a scăzut semnificativ începând cu 2007”.

“În 2003 aproximativ 3.600 de permise de muncă erau solicitate de cetăţenii celor două state, ajungând la 500 de aplicaţii în 2011”, mai arată comunicatul citat de Irish Times.

 

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu: Decizia Irlandei de ridicare a restricţiilor reprezintă un pas firesc către aplicarea principiului liberei circulaţii în direcţia unei mobilităţi depline pentru lucrătorii români, într-o Uniune Europeană cu ţeluri şi idealuri comune, a declarat, duminică, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, potrivit unui comunicat transmis către presă.

Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Mariana Câmpeanu îşi exprimă satisfacţia faţă de recenta decizie a guvernului irlandez de ridicare a restricţiilor privind accesul lucrătorilor români pe piaţa forţei de muncă.

“Măsura adoptată de guvernul irlandez va contribui substanţial la intensificarea dialogului economic şi politic dintre ţările noastre. Consider că această decizie reprezintă un pas firesc către aplicarea principiului liberei circulaţii în direcţia unei mobilităţi depline pentru lucrătorii români, într-o Uniune Europeană cu ţeluri şi idealuri comune. Mobilitatea lucrătorilor este un subiect extrem de relevant în special în contextul european actual în care statele membre sunt încă afectate de criza economică. În acelaşi timp, mobilitatea lucrătorilor este un proces care, nerestricţionat, asigură flexibilitatea pieţei forţei de muncă şi echilibrul între cerere şi ofertă”, a spus Mariana Câmpeanu, citată într-un comunicat de presă al Ministerului Muncii.

Ministrul Muncii a precizat că deşi guvernul irlandez anunţa, în decembrie 2011, că va menţine restricţiile pe piaţa muncii pentru lucrătorii români, din cauza creşterii numărului de şomeri, semnalul politic transmis vineri de autorităţile irlandeze reconfirmă eforturile depuse de România în direcţia ridicării tuturor restricţiilor impuse de statele membre care menţin astfel de măsuri.

“De asemenea, doresc să reconfirm angajamentul guvernului de la Bucureşti de a continua toate aceste demersuri menite să instaureze un context firesc, de altfel, al egalităţii în drepturi pentru toţi cetăţenii europeni”, a mai spus Mariana Câmpeanu.

Până la luarea acestei decizii, lucrătorii români care doreau să lucreze în Irlanda aveau nevoie de permis de muncă.

Sursa: Mediafax.ro
Foto:  oleprechaun.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

One Response to Irlanda a eliminat restricţiile pe piaţa muncii pentru români. Mariana Câmpeanu: Este un pas firesc în direcţia unei mobilităţi depline pentru lucrătorii români

  1. Pingback: Tarile UE care mentin restrictiile de munca pentru romani | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.