Irlanda vrea să-şi renegocieze planul de ajutor după modelul spaniol

Irlanda va solicita să i se acorde retroactiv acelaşi tratament ca şi Spaniei, care a obţinut din partea zonei euro un plan de ajutor pentru băncile sale fără să-i fie impuse noi măsuri de austeritate, au făcut cunoscut sâmbătă seară surse guvernamentale europene, citate de AFP şi preluate de Adevarul.ro.

Dublinul vrea să discute această problemă la următoarea reuniune a miniştrilor de finanţe din zona euro, ce va avea loc la 21 iunie la Luxemburg, au afirmat sursele amintite la finalul teleconferinţei Eurogrupului cu privire la planul de ajutor pentru băncile spaniole.

Irlanda a încheiat, în noiembrie 2010, un acord pentru obţinerea unui ajutor internaţional din partea UE şi FMI ca urmare a exploziei bulei imobiliare din 2008 ce i-a devastat sectorul bancar. La acea dată, deficitul bugetar atinsese 32% din PIB.

Spre deosebire, însă, de ce s-a întâmplat cu Madridul, ajutorul în valoare de 85 de miliarde de euro acordat Irlandei a fost însoţit de condiţii dure.

Irlanda a respectat disciplina bugetară impusă de FMI şi Uniunea Europeană care i-au acordat în repetate rânduri calificative pozitive pentru programul său de redresare economică, însă, în cursul ultimei lor misiuni, de la sfârşitul lunii aprilie, au evidenţiat necesitatea unor noi măsuri pentru a încuraja creşterea economică.

Sursa: Adevarul.ro
Foto:  tallinnnews.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *