Iron Brand – Margaret Thatcher

Autor: Dan Dima

margaret thatcherAstazi pentru mine este o zi speciala. Va voi vorbi despre felul in care Margaret Thatcher a fost construita de diplomatia publica (americana) pentru ca mai tarziu, ea insasi sa devina vector de diplomatie publica si sa modeleze la randul ei diplomatia publica (britanica) in mod profund si definitoriu pentru, iata, intreaga perioada post Thatcher, pana in zilele noastre.

La baza a ceea ce va voi spune sta o analiza cum rar mi-a fost dat sa citesc si care ma face cu atat mai mandru ca ma bucur de prietenia autorului ei – profesorul N. J. Cull, lucrare publicata sub prestigioasa sigla Palgrave.

Cine si-ar fi imaginat tanara politiciana laburista – fiica de bacan si personalitate marcata profud de tipicul conservatorism britanic grevat pe un patriotism, as spune chiar arhaic si rigid, ca va ajunge vocea care a schimbat ireversibil comunicarea politica din tara ei? Putini probabil, dar si mai putini au fost aceia care si-au imaginat ca Margaret Thatcher poate fi modelata de factori externi, poate fi transformata in asa masura incat personalitatea ei sa devina vector de promovare si bun renume pentru Regatul Unit. Ei bine, acest lucru s-a intamplat, iar cei care au crezut in potentialul tinerei Thatcher, cei care au anticipat-o au fost partenerii ei de mai tarziu, specialistii in diplomatie publica din SUA. Asa se face ca tanara Margaret, in anii de formare politica, este inclusa de Departamentul de Stat intr-un program “visiter” de sase saptamani in SUA, un program in cadrul caruia englezoaica a strabatut America in lung si in lat, a cunoscut infrastructura institutionala a SUA si a paruns in viaa americanilor de rand, in casele lor si in familiile lor.

In acest fel, diplomatia publica america incepea lungul drum de slefuire a unui diamant politic greu de anticipat. In SUA Margaret Thatcher isi modifica substantial trairile, iar ceea ce era odata conservatorism si patriotism britanic rigid, dupa acest stagiu devine MANDRIE. Putem spune ca mandria de import a “doamnei de fier” si-a gasit casa buna in felul de a fi al celei care devenea primul ministru al Marii Britanii, folosindu-i mai tarziu pentru a-si apropia prietenii ori pentru a-si ingenunchia competitorii.

Cu mandria americana in poseta, doamna Thatcher se intoarce la Londra si demara prima campanie electorala in cadrul careia se foloseau pentru prima data in Anglia cele mai noi mijloace si cele mai relevante nume ale advertisingului momentului. Asa isi incepe drumul epocal Margaret Thatcher. Nu am folosit degeaba termenul de “drum epocal”, ci pentru ca noul premier urma sa aduca in practica de comunicare politica atat interna dar si externa o serie de lucruri noi si sa patenteze chiar maniere de management in domeniul comunicarii internationale. Lumea a facut cunostinta cu modul absolut nou si strict totodata de control al informatiilor care veneau de pe front – un model preluat mai apoi si aplicat cu mare succes chiar de SUA in managementul informatiei din timpul primelor asalturi in Golf si Panama.

Thatcher ramane, insa, premierul paradoxurilor in domeniul diplomatiei publice. Pe de o parte, a impletit si fortat la maxim toate mijloacele de diplomatie publica si comunicare in exterior, iar pe de alta parte ea a fost primul prim ministru care a afectat cu constrangeri bugetele British Council si BBC Worlwide. Tot ea ajunge la un moment dat sa fie “implorata” de Carter sa renunte la taierea bugetului BBC Worldwide  cu 30% in timp ce pe de alta parte incerca prin diplomatie publica sa  isi maximizeze aroganta la adresa Moscovei stapanitoare peste Europa de Est si infiinteaza BBC Rusia. Peste toate acestea putem adauga un element usor de detectat dar extrem de greu de descris – faptul ca Thatcher a reusit sa se incadreze intr-o anumita tipologie britanica ce genereaza un bun renume cu toate ca vecinilor nu le era chiar interlocutorul cel mai agreabil aceasta doamna.

Expertiza academica in domeniu recunoaste ca mandatul doamnei Thatcher nu a fost unul al revolutiei in domeniul diplomatiei publice, asa cum a fost, sa spunem, in SUA mandatul lui Reagan care a majorat substantial si la timp bugetul pentru angajamentele externe , modernizarea Vocii Americii. Cu toate acestea insa, Margaret Thatcher a stiut sa puna la treaba exact acele mijloace de diplomatie publca pentru a obtine rezultatele dorite – mai cu seama in problema Irlandei de Nord.

Thatcher a interpretat problema terorismului ca fiind o problema de comunicare – ea fiind aceea care a spus de nenumarate randuri ca “trebuie sa le taiem (teroristilor) oxigenul mediatic”. In aceasta interpretare sta decizia de a fi strict interzise vocile teroristilor si extremistilor pe undele radio britanice. In aceasta situatie s-a constatat ca multe statii de radio au angajat actori care sa ii substituie pe purtatorii de cuvant ai IRA iar aceasta stare de fapt s-a dovedit a fi primita cu oarecare retinere de catre comunitatea internationala.

Asa cum v-am spus, paradoxal, laburista M Thatcher devine propriul sau vector de diplomatie publica, iar cel mai elocvent argument este acela ca presa internationala a preluat cu mare bucurie tag ul de “doamna de fier”, sintagma lansata la un moment dat de catre un ziar militar sovietic. Exercitiul ei de bun politician dar si de abil agent de diplomatie publica a facut-o sa transforme acest atribut intr-o onoare pe care de altfel si-a si asumat-o public.

Cei care o formasera la inceputul carierei sale, diplomatia publica americana, la un moment dat devenisera principalul critic pe problema Irlandei de Nord, iar Thatcher a trebuit sa isi dea masura propriului ei talent de a gestiona aceasta stare de fapt de neconceput pentru relatia anglo – americana. In prima faza Thatcher a umplut consulatele din SUA cu specialisti pe problema Irlandei de Nord, oameni care se roteau si care periodic faceau diverse incursiuni in Irlanda de Nord pentru a fi avocati viabili, credibili si care au cu ei totdeauna informatii la prima mana din acea zona. In paralel, diplomatia publica britanica a realizat un adevarata concert de vizite regale in SUA, expozitii cu tezaurul coroanei, prezentari ale folclorului traditional britanic – toate elemente menite nu sa rezolve dar sa amanae momentul inevitabil de asezare la masa de negocieri a Marii Britanii cu teroristii si extremistii in egala masura. A rezolvat oare Thatcer problema prin acest concurs de mijloace de diplomatie publica? Cu siguranta da – nu in mod direct ci a amanat momentul negocierilor pana cand tara ei scapa de brandul unui stat cu probleme in perceptia americanilor. Genial!

In incheiere mi-as permite sa il pomenesc din nou pe bunul meu prieten Cull care considera ca evenimentele intempestive precum au fost Jubileul de Diamant, Jocurile Olimpice si moartea premierului Margaret Thatcher sunt obuze care lumineaza campul de batalie facand posibila radiografia felului in care o tara si o natiune comunica si mai ales cum anume comunica in exterior.

In toate aceste cazuri, Marea Britanie, ca ne place sau nu, a comunicat corect si eficient.

Revenind insa la personalitatea doamnei de fier si la fundatia brandului de fier – trebuie sa recunoastem ca astazi pare de neimaginat place branding ul britanic fara ca la baza lui sa existe experienta unei reprezentari externe de exceptie datorata vectorului de diplomatie publica Margaret Thatcher.

Sursa: http://diplomatiepublica.com
Autor: Dan DIMA

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *