Isarescu: Anul trecut in Romania s-au falsificat in medie 3,9 bancnote dintr-un milion

Falsurile de bancnote romanesti au devenit foarte rare si realmente grosolane, usor de identificat pentru oricine. Astfel, am inregistrat in 2010 3,6 falsuri la 1 milion de bancnote in circulatie, iar in 2011 3,9 falsuri la un milion de bancnote in circulatie, ponderi sensibil mai mici decat, de exemplu, in cazul zonei Euro, unde incidenta a fost in 2010 de 63 de falsuri la 1 milion de bancnote. Realizam insa ca este o lupta fara sfarsit, ca trebuie sa ridicam standardele permanent si ca vigilenta noastra trebuie sa ramana ridicata“, a declarat guvernatorul BNR Mugur Isarescu la o conferinta pe tema criminalitatii financiare, potrivit HotNews.ro.

Potrivit Guvernatorului, BNR a infiintat o structura cu nume “complicat”- Serviciul de monitorizare a aplicarii sanctiunilor internationale, prevenire a spalarii banilor si a finantarii terorismului. “Am introdus reglementari, am impus bancilor o conduita preventiva in identificarea infractiunilor financiar-bancare, le-am cerut sa instituie reguli interne si sa implementeze sisteme informatice care sa detecteze automat in timp real tranzactiile suspecte. Ca rezultat volumul tranzactiilor suspecte s-a redus dramatic in ultimii ani, iar Romania este o tara de incredere in acest domeniu”, a mai aratat Isarescu.

Bancnota cu cel mai mare numar de falsuri înregistrate a fost cea de 100 lei, respectiv 1.694 bucati (din care 195 capturate de politie), doar 27 dintre acestea fiind realizate pe un material plastic asemanator substratului de polimer. Pe locul al doilea s-a situat bancnota de 50 lei, cu un numar de 424 bucati contrafacute (din care 335 capturate de politie), 31 dintre acestea fiind pe material plastic, iar locul al treilea a fost ocupat de bancnota de 200 lei, cu un numar de 275 bucati (din care 113 capturate de politie), cu 3 contrafaceri pe material plastic.

Sursa articol: HotNews.ro
Sursa foto:  saccsiv.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *