Cum s-a construit Europa Unita?

Aprobarea Tratatului de la Lisabona de Curtea Constituţională cehă este o evoluţie care înlătură obstacolele pentru acest text, după o serie de crize cu care UE se confruntă încă de la originile sale de comunitate europeană, relatează AFP, citata de Newsin.

– 30 august 1954: Proiectul Comunităţii Europene pentru Apărare (CED) eşuează, pentru că Franţa nu ratifică tratatul semnat în mai 1952. Este prima criză europeană. Va trebui să se aştepte până în anii ’90 pentru a se schiţa o Politică externă de securitate şi apărare.

– 14 ianuarie 1963: Generalul de Gaulle îşi exprimă veto-ul faţă de aderarea Marii Britanii la comunitatea europeană. Această poziţie se repetă la 27 noiembrie 1967, iar Marea Britanie aderă abia în 1973.

– 1 iulie 1965: Franţa provoacă o criză prin politica “scaunului gol” după o dispută cu privire la finanţarea politicii agricole comune (PAC). Timp de şapte luni, Franţa refuză să fie prezentă în organismele comunităţii.

– 30 noiembrie 1979: `I want my money back` – a fost replica premierului britanic Margaret Thatcher, care insista să obţină o reducere a contribuţiei britanice la bugetul european. După cinci ani de criză, “Maggie” obţine victorie totală, la 26 iunie 1984, în Franţa.

– Iunie 1992 – Danezii resping Tratatul de la Maastricht, care marca lansarea Uniunii economice şi monetare, cu 50,7% din voturi, în cadrul unui referendum, în pofida unei intense campanii în favoarea adoptării acestui tratat, dusă de principalele partide politice, sindicate şi presă.

– 17 septembrie 1992 – Marea Britanie şi Italia îşi suspendă participarea la Sistemul Monetar European

– 16 martie 1999 – Demisia colectivă a Comisiei Europene, prezidată de luxemburghezul Jacques Santer, ca urmare a unui raport care denunţa responsabilitatea în mai multe cazuri de fraudă

– Septembrie 2000 – Guvernul danez decide să organizeze un referendum cu privire la intrarea în zona euro, creată în 1999. Dintre alegători, 53,1% se exprimă împotriva acestei propuneri

– Decembrie 2000 – Cei 15 se întâlnesc la Nisa pentru a discuta despre funcţionarea instituţiilor europene, după extinderea la 25 de membri, prevăzută la 1 mai 2004, însă nu reuşesc să ajungă decât la un acord minim

– 8 Iunie 2001 – Irlandezii şochează Europa respingând Tratatul de la Nisa, care trebuia să adapteze funcţionarea UE la extindere. Tratatul este respins de 54% dintre irlandezi, la un referendum cu un nivel de participare de numai 32%. Populaţia se temea că ţara îşi va pierde neutralitatea în materie de apărare, dar şi că ar ceda prerogative ale suveranităţii ţării.

– Octobrie 2002 – Nou referendum cu privire la Tratatul de la Nisa organizat în Irlanda, cu garanţii explicite aduse păstrării neutralităţii naţionale. De această dată este aprobat cu 62,9% din voturi. Rezultatul deschide calea extinderii UE la alte zece ţări

– începutul anului 2003 – Apar divergenţe în Europa din cauza crizei irakiene. În timp ce Franţa şi Germania se opun unei intervenţii militare în Irak, liderii a opt state (Marea Britanie, Spania, Italia, Portugalia, Danemarca, Polonia, Cehia şi Ungaria) semnează o scrisoare de susţinere a SUA, urmată imediat şi de alte ţări din Europa de Est

– 29 mai 2005 – Francezii resping prin referendum (54,7% din voturi) proiectul de Constituţie europeană, pe care chiar Franţa îl iniţiase şi a cărui redactare a fost condusă de un fost preşedinte francez, Valery Giscard d’Estaing.

– 1 iunie 2005 – Olandezii resping şi ei Constituţia europeană cu aproape 62% din voturi. UE este aruncată într-o criză instituţională din care va ieşi de abia în 2007, când este adoptat Tratatul de la Lisabona pentru facilitarea funcţionării instituţiilor unei Uniuni Europene cu 27 de membri. Textul cuprinde esenţa Constituţiei, însă renunţă la elementele considerate “federaliste”. El este întocmit astfel încât să le permită ţărilor membre o ratificare pe cale parlamentară mai degrabă decât prin referendum.

– 12 iunie 2008 – Irlandezii resping prin referendum, cu 53,4% din voturi, Tratatul de la Lisabona.

– 2 octombrie 2009 – Irlandezii aprobă la un nou referendum, cu peste 67% din voturi, Tratatul de la Lisabona. Intrarea în vigoare a textului încă dă emoţii în Cehia şi Polonia, singurele ţări unde Tratatul nu a fost ratificat.

– octombrie 2009 – Preşedintele ceh Vaclav Klaus cere o derogare de la Carta drepturilor fundamentale europene, prin care să se împiedice restituirea bunurilor germanilor sudeţi. Până la urmă, derogarea este acceptată la summitul UE de la sfârşitul lunii octombrie

– 3 noiembrie 2009 – Curtea Constituţională cehă anunţă că Tratatul este conform Constituţiei ţării, înlăturând astfel ultimul obstacol în calea semnării textului de către Klaus, singurul lider din UE care nu semnase încă.

Share daca ti-a placut articolul:

2 Responses to Cum s-a construit Europa Unita?

  1. RADUCANU BOGDAN 10/11/2009 at 01:54

    parlamentari romani din parlamentul european ar trebui sa faca ceva pentru ca toti romani din tarile europene sa aiba dreptul la munca.IN acest fel va garantez ca nu vor mai fi atit de multe incalcari ale legi, deoarece cel puti 60-70 la suta din infractori de azi vor avea posibilitatea sa poata munci. lipsa de venit provoaca infractionalitate ,asta trebuie sa inteleaga tarile europene. Ne-au dat voie sa intram in europa ,sa ne dea voie sa si muncim.Nu este vorba de persoana mea , eu multumesc lui dumnezeu am de munca si uneori ,dupa posibilitati mai ajut si pe alti, dar cunosc multe persoane care si-ar dori foarte mult sa munceasca si nu au dreptul. CU RESPEC RADUCANU BOGDAN REZIDENT IN FRANTA

    Reply
  2. RADUCANU BOGDAN 10/11/2009 at 02:10

    DESPRE POLITICA PARTIDELOR DE ASTAZI POT SPUNE CA IMI ESTE MIE RUSINE DE NESIMTIREA LOR .MA INTREB CARE A FOST SCOPUL CA INAINTE CU DOUA LUNI DE LA ALEGERILE PREZIDENTIALE SA DEA JOS GUVERNUL?CE AU CISTIGAT?IN AFARA DE HAOS CE AU REUSIT SA FACA?NU ERA MAI SIMPLU SA ASTEPTE ALGERILE PREZIDENTIALE SA TREACA SI APOI SA FACA CEVA DACA AR MAI FI TREBUIT SA FACA? DAR ,POATE AR FI CAZUT BASESCU SI TOTUL AR FI INTRAT IN NORMAL FARA CRIZA CARE AU REUSIT S-O PROVOACE. ACUM DAU VINA PE BASESCU ,dar cind acesta nu va mai fi sint curios cine va mai fi vinovatul?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *