Italia ar putea cere fonduri de salvare. FMI: Italia rămâne vulnerabilă la criza din zona euro

Italia a semnalat pentru prima dată că ar putea cere statelor zonei euro să permită fondurilor de urgenţă ale uniunii monetare să cumpere obligaţiuni guvernamentale italiene, însă premierul, Mario Monti, a insistat că ţara nu va avea nevoie de un program amplu de ajutor, precum în cazul Greciei, notează Mediafax.

Monti, care la sfârşitul lunii iunie a insistat că nu are planuri să ceară fondurilor de urgenţă achiziţia de obligaţiuni italiene, a declarat reporterilor că avansul randamentelor şi presiunile de pe pieţele financiare înseamnă că Italia ar putea fi “interesată” să folosească fondurile, potrivit Wall Street Journal.

Comentariile premierului italian au fost făcute, marţi, la finalul a două zile de reuniuni ale miniştrilor de Finanţe la Bruxelles. Pe parcursul summit-ului, Spania a înregistrat progrese în privinţa programului de susţinere de până la 100 de miliarde de euro destinat sectorului bancar şi a primit o prelungire de un an a perioadei în care trebuie să-şi aducă deficitul bugetar sub limita de 3%.

“Nu ar fi prudent să spunem că Italia nu va folosi niciodată acest fond”, a spus Monti la conferinţa de presă după reuniunea Eurogrouop.

Italia ar fi primul stat care ar apela o astfel de formă de sprijin de la fondurile de urgenţă.

 

FMI: Italia rămâne vulnerabilă la criza din zona euro

Italia rămâne vulnerabilă la criza din zona euro, în pofida reformelor ambiţioase întreprinse de guvern pentru reducerea deficitului bugetar şi relansarea creşterii economice, se arată în raportul anual al FMI pentru această ţară, publicat marţi, potrivit Mediafax.

“Relansarea economică ar trebui să înceapă în 2013, datorită unei reveniri modeste a exporturilor, dar Italia va fi în continuare în urma celorlalte state din regiune”, potrivit experţilor FMI.

FMI a felicitat guvernul condus de Mario Monti pentru agenda ambiţioasă de reforme, dar a avertizat în privinţa riscurilor de înrăutăţire a perspectivelor, în faţa unei situaţii economice şi financiare dificile.

FMI insistă totodată ca băncile să menţină capitalul şi rezervele de lichidităţi la un nivel suficient, pentru a rezista recesiunii.

Fondul a menţinut estimările privind evoluţia economiei italiene, anticipând o scădere a PIB de 1,9% în 2012 şi de 0,3% în 2013.

Sursa: Mediafax.ro
Foto:  ro.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *