Italia, tot mai aproape de colaps

Singura modalitate prin care Italia şi-ar putea refinanţa datoriile uriaşe scadente în 2012 este un împrumut de urgenţă, spun analiştii potrivit adevarul.ro.

În momentul de faţă, Italia nu are practic nicio posibilitate să-şi refinanţeze datoriile în valoare de 300 de miliarde de euro, scadente în 2012. Costurile de împrumut se menţin la peste 7%, cotă nesustenabilă, iar singura soluţie pentru supraîndatoratul stat este contractarea unui împrumut de urgenţă de la FMI, UE şi Banca Mondială, spun analiştii. Dobânzile cerute de investitori pentru a cumpăra obligaţiuni guvernamentale italiene aproape că s-au dublat în numai o lună. „Ori se rezolvă această situaţie, ori Italia intră în incapacitate de plată în următoarele şase luni”, scrie „Business Insider”.

Eventualul faliment al Italiei ar distruge un număr ridicat de grupuri bancare mari, foarte expuse pe datoria publică a Guvernului de la Roma. Acest scenariu va însemna reintrarea Uniunii Europene în recesiune şi, ulterior, a întregii economii mondiale, spun economiştii.

Printre soluţiile propuse pentru redresarea finanţelor Italiei se numără o intervenţie masivă din partea Băncii Centrale Europene (BCE), care să cumpere cantităţi uriaşe de obligaţiuni guvernamentale italiene pentru a duce în jos costurile de împrumut. Nemţii se opun ferm acestei strategii, iar oficialii BCE (în frunte cu preşedintele instituţiei, Mario Draghi) au declarat în mai multe rânduri că BCE nu poate deveni „creditor de ultimă instanţă” pentru statele din zona euro.

În acest caz ar putea interveni FMI, scriu jurnaliştii americani. Ieri, publicaţia italiană „La Stampa” a titrat că Fondul pregăteşte un împrumut în valoare de 600 de miliarde de euro pentru statul italian, însă reprezentanţii FMI au negat astăzi informaţia. Intervenţia FMI ar „salva” Italia de pieţe – cel puţin pentru o perioadă. Este o practică obişnuită a Fondului, care oferă un astfel de mecanism pentru ţări solvabile, dar care nu reuşesc să obţină finanţare.

Sursa articol: adevarul.ro
Sursa foto: visualphotos.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *