Iuliu Winkler: Partenerii estici ai UE se confruntă cu o presiune puternică din partea Rusiei înainte de Summitul de la Vilnius

Unii dintre partenerii estici ai Uniunii Europene (UE) se confruntă cu o presiune puternică din partea Rusiei, care vizează descurajarea acestora în a căuta legături mai strânse cu blocul comunitar, a afirmat marţi eurodeputatul UDMR Iuliu Winkler, care a condus lucrările workshop-ului intitulat ‘Numărătoarea inversă până la Summit-ul de la Vilnius: Relaţiile comerciale ale UE cu Moldova şi statele din Caucazul de Sud’.

iuliu winkler “Această presiune ridică probleme din punct de vedere al securității naționale, a securității energetice și stabilității economice. UE trebuie să depună toate eforturile pentru a sprijini partenerii noștri estici, pentru a le propune alternative viabile și beneficii concrete”, a afirmat parlamentarul european, potrivit unui comunicat PPE remis presei.

În contextul discuțiilor referitoare la aspectele politice și cele tehnice privitoare la consolidarea Parteneriatului Estic, Iuliu Winkler a arătat că Parlamentul European (PE) și Comisia pentru Comerț Internațional (INTA) sunt susținătorii unei adânciri cât mai profunde și extinse a integrării economice a partenerilor estici cu UE. “Vorbind însă despre îndeplinirea criteriilor tehnice, constat cu regret faptul că, în noul context, aceasta nu mai este suficientă, fiind nevoie și de obținerea unei decizii politice. Pot să exemplific cu cazul României și Bulgariei, care deși îndeplinesc criteriile tehnice pentru intrarea în spațiul Schengen, nu au fost acceptate pentru că nu există o decizie politică unanimă în acest sens la nivelul Consiliului De aceea, cred că trebuie să încercăm să evităm situații de acest gen în relațiile cu partenerii noștri estici și să facem o distincție cât mai clară între deciziile de ordin tehnic și cele de natură politică”, a mai spus Iuliu Winkler.

În cadrul workshop-ului s-a mai vorbit despre faptul că există mari așteptări de la Summit-ul Parteneriatului Estic, văzut ca un moment definitoriu în relațiile UE cu vecinii săi estici, dar și de la agenda post-Vilnius. S-a mai discutat și pe marginea faptului că UE are nevoie să regândească Parteneriatul Estic pentru a avea un succes sigur, pentru a stabili un curs mai eficient al politicii UE  în regiune în anii următori.

Discutându-se pe marginea sprijinului concret pentru partenerii estici, s-a vorbit despre  propunerea Comisiei Europene cu privire la liberalizarea imediată și totală a importurilor de vin din Moldova în UE ca răspuns la recenta interdicție impusă de Rusia referitoare la aceste importuri, aceasta urmând să fie susținută de Iuliu Winkler, în cursul după-amiezii de marți, în reuniunea INTA.

De altfel, INTA și grupurile de monitorizare pentru Republica Moldova și pentru Caucazul de Sud vorcontinua să urmărească îndeaproape evoluțiile din relațiile comerciale ale UE cu țările din Parteneriatul Estic.

La lucrările workshop-ului “Numărătoarea inversă până la Summit-ul de la Vilnius”, organizat de Directoratului General pentru Politică al PE în numele INTA, printre participanți s-au aflat ambasadorul Raimundas Karoblis, reprezentantul Președinției Lituaniei în Consiliu, Eugen Caras, ambasadorul Moldovei în UE, Mikheil Janelidze, adjunctul ministrului economiei și dezvoltării durabile din Georgia și Peter Balas, directorul adjunct al DG Trade din Comisia Europeană.

Lucrările au fost prezidate de Iuliu Winkler, raportor al INTA pentru Republica Moldova, și de deputatul european Laima Liucija Andrikiene (Lituania), raportorul desemnat de INTA pentru Caucazul de Sud.

Din 2011, din partea INTA, Winkler este coordonatorul Grupului de monitorizare a Republicii Moldova, iar Andriekene al Grupului de monitorizare Caucazul de Sud. Ambele grupuri de monitorizare au urmărit îndeaproape negocierile pe marginea Acordurilor Aprofundate și Cuprinzătoare de Liber Schimb (DCFTA) și relațiile comerciale ale UE cu țările în cauză, iar, în viitor, activitatea acestor grupuri de monitorizare se va concentra pe punerea în aplicare a acordurilor în vigoare.

La Summit-ul Parteneriatului Estic, care va avea loc la Vilnius între 28 -29 noiembrie a.c., sunt așteptate parafarea integrală a DCFTA între UE și Republica Moldova, respectiv între UE și Georgia, precum și continuarea dialogului cu privire la viitorul relațiilor comerciale ale UE cu Armenia și Azerbaidjan.

Sursa: Comunicat PPE

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.