Iuliu Winkler: Principiul reciprocităţii trebuie să guverneze politica comercială UE-China

Principiul reciprocităţii trebuie să guverneze politica comercială a UE în relaţia cu China, susţine deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE), care a contribuit la redactarea Raportului „UE-China: Un comerţ dezechilibrat” în calitatea sa de raportor din umbră al popularilor europeni în Comisia de Comerţ Internaţional (INTA) a Parlamentului European (PE) .

Raportul „UE-China: Un comerţ dezechilibrat” a trecut de votul PE care s-a reunit,  miercuri, în plen la Strasbourg, se arată într-un comunicat remis Calea Europeană.

„Este cunoscută deschiderea pieţelor UE atât în ceea ce priveşte desfiinţarea majorităţii barierelor comerciale, cât şi a barierelor din calea investitorilor şi în domeniul achiziţiilor publice.  Dezechilibrul comercial sever în defavoarea UE în relaţia cu China poate fi redus prin măsuri de reciprocitate puse în practică de partea chineză, acestea fiind singura cale pentru o creştere sustenabilă a comerţului, dar şi a relaţiilor economice dintre UE şi China”, a afirmat deputatul european al UDMR, marţi seara, în dezbaterea din plen pe marginea raportului.

Potrivit lui Winkler, există o serie de subiecte aflate în controversă în relaţia cu China pentru care partea europeană aşteaptă măsuri  concrete şi nu doar promisiuni. „Este vorba despre accesul firmelor europene pe piaţa achiziţiilor publice din China, de crearea de posibilităţi de a înfiinţa companii, de creşterea gradului de respectare a drepturilor de proprietate intelectuală. Acestea sunt doar câteva dintre chestiunile controversate”, a arătat deputatul european.

În Raportul „UE-China: Un comerţ dezechilibrat” se arată că deşi China este, de mai bine de 10 ani, membră a Organizaţiei Mondiale a Comerţului, măsurile de liberalizare a comerţului şi a pieţei interne a acestei ţări au fost sub aşteptări. De altfel, în raport se cere Comisiei Europene să înainteze, până la sfârşitul anului în curs, o propunere către PE cu privire la condiţiile concrete pe care partea chineză trebuie să le îndeplinească înainte ca UE să-i recunoască Chinei statutul de economie de piaţă.

„În acest moment, cadrul instituţional al relaţiei UE-China este extrem de complex, dar şi redundant din cauza faptului că majoritatea statelor membre au instituţii paralele. UE ar trebui să vorbească pe o singură voce, şi va fi credibilă doar atunci când va vorbi pe o singură voce atât în relaţia cu China, dar în general cu toate statele cu economii emergente”, a conchis Iuliu Winkler.

UE este destinaţia de top a exporturilor chinezeşti, iar China este al doilea mare partener comercial al UE. În 2010, schimburile comerciale dintre UE şi China au atins 395 de miliarde de euro, însă, din 1997, balanţa comercială între cei doi parteneri înregistrează deficit comercial în defavoarea părţii europene. În 2010, acesta era de peste 168 de miliarde de euro. Potrivit raportului votat, miercuri, în plenul UE, numai în anul 2010, la vămile UE au fost oprite bunuri provenind din China care erau suspecte de a fi mărfuri contrafăcute, valoarea estimată a acestora fiind de peste 1 miliard de euro.

Foto: ro.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.