Jacques Attali: O Europă federală este singura cale de ieşire din criză

Singura modalitate de a salva zona euro, de a scoate Europa din criza economică  şi de a menţine standardele de viaţă ale oamenilor este de a avea o Uniune mai integrată, a declarat economistul Jacques Attali, într-un interviu acordat EurActiv.com.

„Europa ar fi cea mai mare putere economică din lume dacă ar fi unificată; ar putea fi câştigătorii globalizării” a declarat fostul consilier al lui François Mitterrand (n.r. preşedinte al Franţei  între anii 1981-1995).

El a făcut apel şi la reforme structurale pentru a stimula economia într-o manieră sustenabilă.

Standardele de viaţă se vor reduce fără o mai bună integrare europeană”, a declarat fondatorul şi primul preşedinte al BERD.

„Criza ne face să înţelegem că avem nevoie urgentă de mai multă Europa”, a declarat el, adăugând că Europa nu se poate baza doar pe Banca Centrală Europeană şi pe injectarea a miliarde de euro în economie aşa cum a făcut din decembrie până acum. Astfel de măsuri pe termen scurt pot rezolva temporar problema de lichiditate, dar nu duc la schimbări structurale, a spus Attali.

Tot el subliniază că deciziile de acum sunt luate printr-un proces interguvernamental, ceea ce face ca orice viitoare construcţie europeană să fie ostatică unor negocieri ce nu vor ajunge la un acord. Într-o perioadă în care Europa are nevoie de o viziune pe termen lung, acest lucru nu mai este viabil, a declarat Attali.

„Nu ne putem aştepta ca din  acest mod dramatic de guvernare să rezulte o viziune pe termen lung sau orice plan coerent de reformă. Comisia Europeană ar trebui să aibă legitimitate democratică pentru a implementa reformele eficient. Şi Parlamentul European are nevoie, desigur, de o putere mai mare de control”, a mai declarat acesta.

Articolul integral AICI.
foto:  arkansasgopwing.blogspot.com; rizomatica.net

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *