Jacques Delors și Barroso regretă lipsa de cooperare dintre liderii statelor UE

Jacques Delors, fostul președinte al Comisiei Europene, și José Manuel Barroso, actualul șef al executivului UE, regretă ”rezistența” națională și ”lipsa spiritului de cooperare” între liderii celor 27 de state mebre ale UE, în încercarea de a soluționa criza datoriilor.

Jacques Delors l-a vizitat pe Barroso pentru a marca trecerea a 20 de ani de la semnarea Tratatului de la Maastricht (7 februarie 1992), care a dus la crearea monedei euro, informează site-ul EurActiv.com.

Însă vizita acestuia a coincis cu discuțiile de ultimă-oră de la Atena, pentru a asigura un pachet de salvare pentru Grecia.

Barroso a făcut un apel către partidele politice din Grecia  ”să lucreze împreună pentru un viitor mai bun în Uniunea noastră și în zona euro”.

Vorbind despre cea de-a 20-a aniversare a Tratatului de la Maastricht, Barrosos a declarat că țările au construit o alianță pentru stabilizarea uniunii economice și monetare, dar încă nu este finalizată.

Uneori, există o rezistență interguvernamentală, dar cred că în Europa ne dăm seama acum că avem nevoie de o mai bună guvernanță europeană, capabilă să facă față provocărilor gobalizării”, a declarat Barroso, potrivit EurActiv.com.

Delors a declarat că aniversarea Tratatului a oferit lecții de viitor : ” Aș dori să-mi exprim sprijinul meu deplin pentru Comisie, în ceea ce privește persoanele responsabile, dar și ca instituție, într-un moment când alții iau distanță față de metoda comunitară. Dar, ne putem uita la trecut, de asemenea. De fiecare dată când Uniunea s-a distanțat de metoda comunitară, rezultatul a fost imobilitate, dispute între state și niciun progres vizibil”.

Sursa articol: EurActiv.com

Sursa foto: leonardpera.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *