Jamie Shea, asistentul secretarului general al NATO pentru amenintari emergente de securitate: „Lumea nu se opreste ca Europa sa-si faca ordine”

Criza economica este o provocare puternica la adresa statelor NATO si mai ales la adresa europenilor, spune Jamie Shea, potrivit Adevarul.ro, adaugând ca valorile UE nu se vor conserva fara unitate pe „Batrânul continent”.

Cum poate Alianta Nord-Atlantica sa sprijine România în cazul unui atac cibernetic?

În primul rând, sunt foarte încântat sa spun ca România se ajuta pe ea însasi. Securitatea nu depinde numai de organizatiile internationale. Securitatea înseamna sa te poti apara de unul singur. Si România este un foarte bun exemplu în acest sens. Aveti o noua strategie de securitate, ati încheiat un memorandum de întelegere în domeniul cibernetic. Si am vazut acum ca aveti o buna cooperare între diferite departamente ale guvernului, aveti o agentie de comunicatii responsabila cu echipamentele acestor institutii si de aceea România este un bun exemplu.

Tarile NATO si, de altfel, întreaga lume se confrunta cu noi tipuri de amenintari. Cum vedeti amenintarea generata de criza economica la adresa securitatii statelor si în special a Uniunii Europene?

Pe termen foarte scurt, criza va avea ca rezultat reducerea bugetelor de aparare. Multe tari si-au redus deja aceste bugete. Ati vazut ca în Libia europenii nu au avut suficiente aparate de zbor, nu a au avut munitie suficienta, nu au avut informatii suficiente, echipamentele au fost deficiente. America le spune, totusi, statelor europene ca si bugetul american trebuie redus, 400 de milioane de dolari trebuie sa fie scazute din bugetul de aparare american. Prima lectie a crizei financiare este aceea ca avem nevoie de mai multa integrare la nivel european în problema apararii. Trebuie sa folosim fondurile pentru aparare mult mai bine, mult mai eficient. Seful meu, domnul Rasmussen vorbeste despre „smart defence”.

Declaratiile integrale ale lui Jamie Shea pot fi accesate aici.

Sursa foto: commons.wikimedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *