Jean-Claude Juncker: Am solicitat viitoarei președinții a României la Consiliul UE să organizăm un summit extraordinar la Sibiu pe 30 martie 2019 pentru construirea unei Europe mai unite

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunțat în timpul discursului privind Starea Uniunii Europene că a cerut președintelui Consiliului European, Donald Tusk, și viitoarei președinții românești la Consiliul UE, organizarea unui summit european extraordinar în România, pe 30 martie 2019, la o zi distanță după ce Marea Britanie va trebui să părăsească Uniunea Europeană.

Foto: Reprezentanța Comisiei Europene în România

”La 30 martie 2019, vom fi o Uniune de 27. Alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc doar câteva săptămâni mai târziu, în mai 2019. Europenii au atunci o întâlnire cu democrația. Ei trebuie să meargă la vot cu o înțelegere clară a modului în care Uniunea Europeană se va dezvolta în anii următori. Îi invit pe președintele Tusk și România, țara care deține președinția în prima jumătate a anului 2019, să organizeze un summit special în România la 30 martie 2019. Dorința mea este ca acest summit să se desfășoare în frumosul oraș vechi din Sibiu sau Hermannstadt așa cum îl cunosc. Ar trebui să fie momentul în care ne vom reuni pentru a lua deciziile necesare pentru o Europă mai unită, mai puternică și mai democratică. Speranța mea este că, la 30 martie 2019, europenii se vor trezi într-o Uniune în care ținem cu toții la valorile noastre”, a spus președintele Comisiei.

”Dacă pe 30 martie 2019, cetățenii noștri vor fi în această Uniune, atunci aceasta va fi una care va fi răspuns așteptărilor lor justificate. Europa face progrese doar când dă dovadă de îndrăzneală. Mi se spune că nu trebuie să spuraîncărcăm această barcă europeană, dar nici nu trebuie să păcătuim prin prudență excesivă. Dragi colegi, ridicați ancora și să profităm de vântul favorabil”, a utilizat Juncker acest prilej pentru a-și încheia discursul privind Starea Uniunii.

Solicitarea lui Jean-Claude Juncker survine în contextul în care România va deține în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, pentru prima oară, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, o președinție care va fi marcată de ieșirea de jure a Marii Britanii din UE, conform prevederilor cuprinse la articolul 50 din Tratatul UE, dar și noile alegeri europene ce vor determina configurația noului legislativ european și a noii Comisii Europene pe perioada mandatului 2019-2024.

Urmăriți și LIVE VIDEO&TEXT | SOTEU 2017: Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, își prezintă viziunea privind viitorul Europei

Citiți și Klaus Iohannis: Vizita lui Jean-Claude Juncker la București, la 10 ani de la aderarea la UE, nu poate decât să consolideze legătura pe care o au instituțiile din România cu Comisia Europeană

Sugestia președintelui Comisiei Europene privind organizarea acestui eveniment la Sibiu a fost motivată de faptul că, în 2007, Luxemburg-ul condus de premierul Jean-Claude Juncker a deținut împreună cu orașul Sibiu titlul de Capitală Culturală Europeană.

 

.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *