Jean-Claude Juncker avertizează: Dacă europenii convinși nu acționează în vreme ce populiștii mărșăluiesc, cei din urmă vor fi mereu cu un pas înainte

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a susținut că Marine Le Pen, candidatul de extremă-dreapta la alegerile prezidențiale din Franța, nu va reuși să iasă învingătoare, informează Politico Europe.

În cadrul unui interviu acordat pentru Bild am Sonntag înainte întâlnirii care va avea loc săptămâna viitoare la Roma pentru a celebra 60 de ani de semnarea tratatului care pune bazele înfințării Uniunii Europene, Juncker a subliniat că “UE îi va supraviețui lui Marine Le Pen pentru că aceasta nu va deveni președinte”.

Și chiar dacă se va întâmpla acest lucru, nu va reprezenta sfârșitul proiectului european, dar va zgudui cu siguranță barca. Acestea fiind spuse, sper ca forțele pro-europene să câștige în Franța“, a spus șeful Comisiei Europene.

Juncker a subliniat că noua administrație Trump “tinde să se înstrăineze” de Europa, făcând trimitere la îndemnul președintelui american Donald Trump la adresa statelor europene de a urma exemplul Marii Britanii.

“Faptul că președintele american salută decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană și că încurajează și alte state europene să urmeze exemplul este un lucru fără precedent. Trebuie să ne angajăm într-un dialog intensiv”, a precizat Juncker, adăugând că Bruxelles -ul va lua în serios protecționismul promovat de Trump.

În ceea ce privește negocierile de ieșire a Marii Britanii din UE, Juncker a afirmat că totul “este pregătit până la cel mai mic detaliu. Marea Britanie trebuie să se pregătească să fie tratată ca o țară terță. În Europa trebuie să mânânci ceea ce este pe masă sau să nu te prezinți deloc la masă”, a completat președintele Comisiei Europene.

Rezultatul alegerilor din Olanda a reprezentat un semnal bun pentru alegerile din Franța și Germania, care vor avea loc în luna aprilie-mai și luna septembrie, a mai spus Juncker.

Acesta a atras atenția că trebuie să se facă “o distincție între populism, pe care categoric îl resping, și euroscepticism”, adăugând că cei care sunt “nemulțumiți” de Uniunea Europeană ar trebui să fie luați în serios.

Fac apel la toți europenii convinși să se ridice și să facă lucrurile să se miște. Dacă doar stau în fotoliul lor în vreme ce populiștii mărșăluiesc, aceștia din urmă vor fi mereu cu un pas înainte. Mi se pare că sunt din ce în ce mai puțini europeni full-time și tot mai mulți europeni part-time“, a conchis Juncker, făcând trimitere la promovarea valorilor europene de către liderii statelor membre.

.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.