Jean-Claude Juncker avertizează SUA asupra intenției de a impune tarife importurilor de oțel: Vom putea impune contramăsuri în câteva zile

Uniunea Europeană este pregătită să impună contramăsuri în câtva zile dacă președintele Stateleor Unite Donald Trump va recurge la măsuri pentru a proteja industria siderurigică a SUA, a precizat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, informează Politico Europe. Ținta vizată ar putea fi exporturile americane de whiskey.

Plină de speranță ca urmare a semnării acordului cu Japonia, Uniunea Europeană este pregătită să apere sistemul comercial multilateral, avertizând SUA să nu ia măsuri împotriva industriei siderurgice a Germaniei sau Chinei, informează The Guardian. 

Foto: Twitter/ Comisia Europeana

Negocierile sunt încă în derulare, a spus Juncker în cadrul unei conferințe de presă la summitul G20, din Hamburg. Potrivit consilierilor săi, mesajul înaltului oficial european este acela că orice acțiune îndreptată împotriva Chinei trebuie să fie una coordoantă și multilaterală, nu luată în mod unilateral de SUA.

“Atunci când vine vorba de măsuri protecționiste împotriva importurilor de oțel, nu vreau să vorbesc detaliat despre ceea ce vom face. Ceea ce vreau să vă spun este că în câteva zile – nu vom avea nevoie de luni pentru asta – vom putea reacționa, apelând la contramăsuri. Vă spun acest lucru sperând că toate acestea nu vor fi necesare. Dar avem o dispoziție de luptă ridicată”, a punctat Juncker.

Bruxelles-ul a mai reacționat la afirmațiile lui Trump de a impune tarife oțelului importat din UE, China sau alte state prin vocea comisarului european pentru comerț, Cecilia Malmstrom, informează Politico Europe.

“Trebuie să fim foarte, foarte expliciți că acest lucru afectează foarte, foarte puternic Uniunea Europeană“, a subliniat înaltul oficial european.

Afirmațiile sale veneau ca formă de răspuns la memorandumul pe care Donald Trump l-a semnat în luna aprilie prin care obligă Departamentul de Comerț al SUA să lanseze o investigație a secțiunii 232 privind limitarea importurilor de oțel, motivele invocate fiind cele de securitate. Decizia de a impune astfel de tarife este așteptată să fie luată în această săptămână.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.