Jean-Claude Juncker vrea crearea unui Fond Monetar European și a unui Minister European de Economie și Finanțe, dar respinge un buget şi un parlament al zonei euro

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a cerut întărirea pieței unice și crearea unui Fond Monetar European, precum și a unui Minister European de Economie și Finanțe.

„Avem nevoie de un Fond Monetar European și de un Minister European de Economie și Finanțe, pentru a promova reformele structurale în statele membre”, a declarat Jean-Claude Juncker, în discursul său anual privind starea Uniunii, susținut în plenul Parlamentului European la Strasbourg.

FOTO: European Parliament/ Flickr

„Nu avem nevoie de strucutri paralele. Nu avem nevoie de un buget pentru zona euro, ci o linie bugetară puternică a zonei euro în cadrul bugetului UE”. De asemenea, Juncker a declarat că nu este un susținător al ideii de a avea un parlament pentru zona euro. ”Parlamentul zonei euro este Parlamentul European”, a susținut Juncker. 

Noile reglementări ar putea fi puse la punct în cadrul Comisiei Europene și ar răspunde în fața Parlamentului European, a explicat Juncker.

Președintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a pledat recent pentru crearea unui Fond Monetar European care să înlocuiască FMI în viitoarele planuri de salvare pentru țările din zona euro care se confruntă cu dificultăți financiare.

 

Citiți și: Jean-Claude Juncker anunță că nu va mai candida pentru un nou mandat și propune fuziunea funcțiilor de președinte al Comisiei Europene și al Consiliului European

Urmăriți și LIVE VIDEO&TEXT | SOTEU 2017: Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, își prezintă viziunea privind viitorul Europei

La un an distanță de la precedentul discurs în care făcea apel pentru o Europă mai bună, una care protejează și apără, Jean-Claude Juncker a susținut cel de-al treilea său discurs privind Starea Uniunii Europene.

 

 

.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *