Jean-Claude Juncker despre liderii care i-au criticat discursul privind Starea Uniunii: Surprinderea față de obligațiile asumate prin tratat arată ignoranța celor care pretind că pot conduce Europa în orice circumstanță

Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, consideră că liderii europeni care i-au criticat discursul privind Starea Uniunii sunt “ignoranți”, notează Politico Europe.

Printre propunerile președintelui Juncker de săptămâna trecută s-au numărat fuziunea președințiilor Comisiei Europene și Consiliului European și asistență tehnică și financiară pentru statele care încă nu au adoptat moneda euro, dar și intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen. Mai mult, Jean-Claude Juncker, a cerut întărirea pieței unice și crearea unui Fond Monetar European, precum și a unui Minister European de Economie și Finanțe.

“Faptul că trebuie să le amintesc de articolele din Tratat (n.r – Trataul de la Lisabona) și că acest lucru creează surpindere, arată starea de ignoranță a celor care pretind că pot conduce Europa în orice circumstanță”, a precizat Juncker.

Unii lideri europeni, printre care prim-ministrul olandez Mark Rutte și omologul său danez, Lars Løkke Rasmussen, au declarat că astfel de reforme nu sunt necesare.

“Juncker este un romantic”, a reacționat după discursul acestuia premierul olandez Mark Rutte. “Cred că atunci când cineva are viziuni trebuie să consulte un doctor”, a completat el amintind astfel de o declarație a fostului cancelar german Helmut Schmidt.

Adresându-se reprezentanților angajatorilor și lucrătorilor din cadrul Comitetului Economic și Social European, Juncker a spus că multe dintre propunerile sale sunt incluse în Tratul de la Lisabona și de aceea a fost surprins să vadă reacții atât de șocante de la oameni, inclusiv de la”șefi de state și de guvern”.

Declarația lui Rutte completează o serie de reacții care au apărut în mediul politic european după discursul privind Starea Uniunii al lui Jean-Claude Juncker în care șeful Comisiei Europene a făcut un apel pentru aderarea României și a Bulgariei la spațiul de liberă circulație Schengen.

Oficiali germani și-au arătat reticența cu privire la posibilitatea ca România și Bulgaria să adere în viitorul apropiat la spațiile Schengen și Euro. Ministrul german de interne, Thomas de Maiziere, a precizat că nu vede pentru România și Bulgaria ” nicio posibilitate să intre în spațiul Schengen”.

Pe de altă parte, aflați în campanie electorală, Christian Kern, cancelarul social-democrat al Austriei și ministrul conservator de Externe Sebastian Kurz au respins viziunea președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker privind extindere spre est a zonelor Schengen și euro, fără a menționa explicit o țară anume.

Citiți și 

Jean-Claude Juncker, în discursul privind Starea Uniunii: Trebuie să deschidem ușa spațiului Schengen pentru România și pentru Bulgaria

Premierul olandez Mark Rutte se opune intrării României și Bulgariei în Schengen și spune că Juncker este un romantic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.