Jean-Claude Juncker vine în Parlamentul României pe 11 mai: Șeful Comisiei Europene va susţine un discurs privind ”Viitorul Europei”

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va susţine un discurs în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, pe 11 mai, cu ocazia aniversării a zece ani de la aderarea României la Uniunea Europeană.

Pe data de 11 mai va rosti în Parlamentul României o alocuţiune preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, alocuţiune intitulată ”Viitorul Europei”. Prezenţa domniei sale este ocazionată de împlinirea a zece ani de la aderarea României la UE”, a anunţat marţi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, citat de Adevărul.

Tăriceanu a mai precizat că pe 26 aprilie Parlamentul se va reuni în şedinţă solemnă pentru a marca o sută de ani de la adoptarea, în 1917, a două legi de către legislativul aflat în refugiu la Iaşi: legea votului universal şi legea agrară, mai menționează sursa citată.

Şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Cristea, a declarat săptămâna trecută la o dezbatere a Grupului de Dialog Social privind preşedinţia română a Consiliului UE, că preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi prim-vicepreşedintele Frans Timmermans vor veni în România pentru dezbateri legate de viitorul Uniunii Europene.

Urmăriți și LIVE VIDEO&TEXT Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, participă la un dialog cu cetățenii la București privind viitorul UE (20 aprilie, ora 17.30)

Citiți și Jean-Claude Juncker şi Frans Timmermans vin în România pentru dezbateri legate de viitorul UE

Citiți și ”Toți românii merită să trăiască într-o țară fără corupție” – Al doilea om al Comisiei Juncker vine la București: Cine este Frans Timmermans, gardianul UE în materie de stat de drept

Timmermans este prezent astăzi la București pentru întrevederi cu președinții camerelor Parlamentului, cu premierul Sorin Grindeanu și cu miniștrii Justiției, respectiv Afacerilor Interne, Tudorel Toader și Carmen Dan, și va participa la o sesiune de dialog cu cetățenii pe tema viitorului UE și a aniversării a 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană (Evenimentul va fi transmis LIVE pe CaleaEuropeana.ro de la ora 17.30).

Președintele Comisiei Europene a prezentat în luna martie o Carte Albă privind viitorul UE cu cinci scenarii de integrare, în care prezintă modul în care Europa ar putea evolua până în 2025, în funcție de modul în care alege să răspundă.

Carta Albă reprezintă contribuția Comisiei Europene la summitul de la Roma și marchează începutul unui proces prin care UE-27 va decide împreună asupra viitorului Uniunii. Pentru a încuraja acest dialog, Comisia Europeană, alături de Parlamentul European și de statele membre interesate, va găzdui o serie de „dezbateri dedicate viitorului Europei” în orașele și în regiunile Europei.

Scenariile propuse de Juncker în Carta Albă

Scenariul 1: Continuând pe același drum – UE-27 se axează pe realizarea agendei sale de reforme. Această strategie va aduce până în 2025 doar „progrese limitate” în domeniul slujbelor, economiei și monedei Euro, în vreme ce în domeniul apărării cooperarea UE „se adâncește în domeniile cercetării, industriei și dotării comune”, permițând „crearea unor capabilități militare comune și a unei solidarități financiare pentru misiuni UE în străinătate”.

Scenariul 2: Accent exclusiv pe piața unică – UE-27 se reaxează treptat pe piața unică, întrucât numărul domeniilor de politică în care cele 27 de state membre nu sunt în măsură să ajungă la o poziție comună este tot mai mare.

Scenariul 3: Cei care doresc mai mult realizează mai mult (Europa cu mai multe viteze) – Crearea uneia sau mai multor „coaliții ale voinței” pentru a progresa în anumite domenii, cum ar fi apărare, securitate internă, fiscalitate și politici sociale. Alte state, în fara acestor coaliții, își „rezervă posibilitatea” de a face mai mult.

Scenariul 4: Mai puțin, dar mai eficient  – UE-27 se concentrează pe rezultate mai multe și mai rapide în anumite domenii de politică, acționând în același timp mai puțin în cele în care nu există percepția că ar avea o valoare adăugată

Scenariul 5: Mult mai mult, împreună – Statele membre decid să pună în comun mai multe competențe, resurse și puteri decizionale în toate domeniile. Deciziile se iau mai rapid la nivel european și sunt puse în aplicare în timp scurt.

.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *