Jean-Claude Juncker: Zona euro vrea să crească resursele FMI

Miniştrii Finanţelor din zona euro vor acţiona “rapid” în vederea unei creşteri a resurselor Fondului Monetar Internaţional (FMI), cu scopul ca acesta să poată ajuta mai bine Europa să facă faţă crizei datoriilor, a anunţat liderul lor, Jean-Claude Juncker, relatează AFP, potrivit Mediafax.ro.

“Am fost de acord să examinăm rapid o creştere a resurselor FMI pentru împrumuturi bilaterale”, a declarat Jean-Claude Juncker într-o conferinţă de presă, la finalul unei reuniuni a miniştrilor ţărilor din grupul euro, la Bruxelles.

Obiectivul este de a face astfel încât capacitatea de împrumut a FMI “să poată corespunde în mod adecvat noii puteri a FESF”, Fondul pentru ajutor financiar al zonei euro, care se cere să fie consolidat, “şi ca el să poată coopera cu acesta şi mai strâns”, a adăugat Juncker.

Comisarul european pentru Afaceri Economice şi Monetare Olli Rehn a precizat că aceste împrumuturi la FMI vor fi efectuate de statele din zona euro şi că, în acest stadiu, nu se prevede ca o instituţie europeană să se alăture acestui efort.

“Până în prezent, nu am văzut nicio instituţie europeană să se ofere voluntar să contribuie la împrumuturi bilaterale” la FMI, a declarat Olli Rehn.

Totuşi, zona euro reflectează la o opţiune conform căreia Banca Centrală Europeană (BCE) să efectueze, de asemenea, împrumuturi la FMI, cu scopul de a consolida capacitatea sa de ajutorare a unor ţări în dificultate din zona euro împotriva propagării crizei datoriilor.

Sursa articol: mediafax.ro
Sursa foto:  en.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.